Szlovákiában többszörösére nőtt a kereslet a magánépítésű bunkerek és óvóhelyek iránt, az országban jelenleg mindössze 1500 alkalmas óvóhely van, ezért az orosz-ukrán háború miatt egyre többen akarnak bunkert - írja az Mfor, amely azt firtatja, mi a helyzet ezen a téren Magyarországon. A nagy kereslet miatt egy kétszemélyes óvóhely Szlovákiában közel 30 ezer euróba (12,36 millió forintba) kerül. Hasonló a helyzet Csehországban.

Egy szekszárdi vállalkozó tavaly decemberben kezdte meg egy szlovák vállalat eső, csapadék, tűzoltóvíz és szennyvíz tárolásra is alkalmas tartályait forgalmazni. Mivel külföldön ilyen föld alatti tárolókat alakítanak át óvóhelynek, megkereste őket egy ismert vállalkozó, aki a biztonságpolitikában is jártas, s tőlük kért tanácsot az ingatlanára tervezett bunkerhez.

Ez a "projekt" azonban nem jutott túl egy beszélgetésen, ugyanis hiába kerül a legnagyobb tartályuk hatmillió forintba, a levegő, a víz, és az áram megoldásával százmilliós nagyságrendűvé duzzad egy ilyen beruházás. Még egy félmillió forintos szellőztető sem tudja kiszűrni a levegőből a gázt, vagy egyéb anyagot.

A benti szén-dioxid oxigénné való visszaalakításához kell egy generátor, de ha a felszínen szétlőttek mindent, vagy ledobták az atombombát, akkor áram sincs. A vízzel ugyanez a gond, mert a vécézéshez használt vizet vissza kell nyerni, amihez szintén áram kell. Közben pedig, ha nincs fent víz, vagy csak fertőzött, ott is megáll a tudomány.

Nem új az érdeklődés

Egy magánbunkereket építő, budapesti cégtől azt az információt kapta a hírportál, hogy bár Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár ez az üzletág, már régebben is voltak megrendeléseik, mert hogy van az a társadalmi réteg, amely meg tudja fizetni.

„Az orosz-ukrán háború viszont egy jottányival sem növelte meg az érdeklődést az óvóhelyek iránt. Ez egy réteg kiváltsága, olyan exkluzív szolgáltatás, amely borzasztó diszkréciót kíván, ezért árakat sem fogok mondani” – fogta rövidre a neve elhallgatását kérő úriember a tájékoztatást.