Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Érd közgyűlése a november 5-i alakuló közgyűlésen döntött arról, hogy T. Mészáros András leköszönő fideszes polgármester 160 nap ki nem vett szabadságot válthat meg a 2014 és 2019 között időszakból.

A városvezetőnek azért lehet ilyen sok szabadsága, mert a közszolgálati tisztségviselőkről szóló törvény szerint "a szabadság kiadására vonatkozó igény a foglalkoztatási jogviszony (polgármester esetében a választási ciklus) fennállása alatt nem évül el".

A főállású polgármestereknek évi 25 nap alapszabadság és 14 nap pótszabadság, vagyis összesen 39 nap jár a törvény szerint.

Az érdi önkormányzat tájékoztatása szerint T. Mészáros András annyira kevés szabadságot vett ki az elmúlt 5 évben, hogy még a 2019-es napokat is a 2015-ös év terhére vehette ki (!).

A politikus

  • 2015-ben kettő,
  • 2016-ban hét,
  • 2017-ben 12,
  • 2018-ban hét,
  • 2019-ben pedig egy

napot vett ki, ami öt év alatt 29 nap szabadságot jelent a neki járó - 2014-ből maradt és 2019-ben időarányosan kevesebb - 189-ből.

Mit mond a jogszabály?

A főállású polgármester évi huszonöt munkanap alapszabadságra és tizennégy munkanap pótszabadságra jogosult. Minden év január 31-ig a jegyző által vezetett nyilvántartás alapján meg kell állapítani a polgármester előző évben igénybe vett szabadságának mértékét, és a ki nem adott szabadságot a tárgyévi szabadsághoz hozzá kell számítani. A polgármester előterjesztésére a képviselő-testület minden év február 28-ig jóváhagyja a polgármester szabadságának ütemezését. A szabadságot az ütemezésben foglaltaknak megfelelően kell kiadni, valamint igénybe venni. A polgármester a szabadság igénybevételéről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja. A polgármesternek a szabadságot az esedékesség évében, de legkésőbb a következő év március 31-ig kell igénybe venni vagy kiadni - mondta lapunknak a Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédje, Dr. Brózmann Attila.

A polgármester szabadságát kivételesen fontos érdek esetén lehet a tárgyévet követő március 31. napja után kiadni. Ilyen érdeknek minősül különösen, ha a szabadság kiadása miatt nem biztosítható a szervezet (önkormányzat) alapfeladatainak folyamatos működése, vagy az előre nem tervezhető, rendkívüli feladatok határidőre történő ellátása. Kivételesen fontos érdeknek minősül a működési körben fellépő veszélyhelyzet (baleset, elemi csapás, súlyos kár). E határidő után a szabadság kiadása az előbbi eseteken túl csak betegség, vagy a személyt érintő más elháríthatatlan akadály miatt fordulhatna elő, ilyenkor az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül kellene kiadni a szabadságot.

A szabadságot fő szabály szerint megváltani nem lehet. A polgármesteri jogviszony megszűnése esetén azonban, és új polgármesteri jogviszony hiányában az arányos szabadságot a jogviszony megszűnését követő 40. napon kell megváltani. Ennek értelmében tehát, ha mégis lenne ki nem adott felhalmozódott szabadság a törvényi tiltó rendelkezések ellenére, akkor annak megváltására a polgármesteri tiszteség megszűnése esetén kerülhet sor.

Egy megyei jogú város polgármesterének fizetése bruttó 997 200 forint, amely egy napra vetítve 45 848 forint. A 160 nap után bruttó 7 335 724 forint jár, ami nettó 4 878 256 forint.

Emellett minden polgármesternek jár három havi végkielégítés is. Az érdi közgyűlés T. Mészáros Andrásnak nem ítélt meg további 3 hónapot, szemben Tarlós Istvánnal, így csak további bruttó 2 991 600, kedvezmények nélkül nettó 1 989 414 forint jár neki. T. Mészáros András számlájára így a végkielégítésnek és a szabadságmegválásnak köszönhetően nettó 6 867 670 forint érkezik.

A fideszes politikus 2006 óta vezette Érdet, idén azonban csak a szavazatok 40,6 százalékát tudta megszerezni és alulmaradt az ellenzéki összefogás 49,8 százalékot szerző jelöltjével, Csőzik Lászlóval szemben, aki a közgyűlési többséget is maga mögött tudhatja.

Botrány a választás előtt

Rajtuk kívül indult még a polgármesteri székért a független Tekauer Norbert is, aki tavaly nyárig az érdi Fidesz frakciónak is tagja volt. Ő a szavazatok 9,6 százalékát szerezte meg. A városban kibontakozó botrányról az Index hosszabb cikkben foglalkozott.

Az ügy azzal kezdődött, hogy Tekauer Norbert élettársa, Szántó Erzsébet, az Érdi Sport Kft. tavaly nyáron leváltott ügyvezetője pénzmosással vádolta meg T. Mészárost. Egy Facebook-posztban olyan dokumentumokat tett közzé, amelyek  szerint T. Mészáros az Összefogás Egyesület elnökeként összesen 3 millió forintot vett át tőle. A vádakat az akkori polgármester tagadta.

Az Index szerint a két politikus konfliktusa azzal kezdődött, hogy az érdi kézilabdacsapat súlyos vereséget szenvedett a Fraditól 2018-ban. T. Mészáros nem volt elégedett a csapattal és le szerette volna váltani a klubvezetést. Emellett a városi kézilabdacsarnok beruházásának előkészítésével is gondjai voltak. Szánthó Erzsébetet a városvezetés villámgyorsasággal, hivatalosan indoklás nélkül hívta vissza. Ezt egyébként Tekauer nem volt hajlandó megszavazni, szembement a Fidesz akaratával, ezért távoznia kellett a pártból.

A portál arról is írt, hogy a botrányba Egerszegi Krisztina úszó családját is behúzták, olyannyira, hogy az ötszörös olimpiai bajnok klasszis rokonai egyre-másra arra kényszerülnek, hogy oldalt válasszanak, és nyilvánosan támogassák a két jelölt valamelyikét. Tekauer exfelesége - és gyerekei anyja -, Klára ugyanis a klasszis úszónő testvére.

Egerszegi János (Egerszegi Krisztina és Egerszegi Klára apja) nyíltan kiállt T. Mészáros András polgármesterjelölt mellett, és így beszállt a Fidesz helyi kampányába.

Erről azonban egészen más véleményen voltak Tekauer Norbert gyermekei, akik kikérték maguknak azt, hogy saját nagyapjuk, Egerszegi János kampányeszközként használja őket. Tekauer Patrik és Tekauer Márk nyilvános Facebook-posztban határolódott el a kijelentésektől.