Az érdi önkormányzati temetőjében korábban az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény (ÉKFI) végzett szinte minden munkát. A társaság munkatársai nyírták a füvet, ásták ki a sírokat, tartották rendben a területet, az ÉKFI újította fel 20 millió forintos ráfordítással a ravatalozót. A társaság a szolgáltatásokért a közgyűlés által hozott rendeletekben meghatározott díjakat szedett, illetve évente kisebb összegű normatívát kapott a temető üzemeltetésére az államtól.

Az akkori fideszes városvezetés azonban 2010 októberében vetett véget ennek, az önkormányzat közterület-fenntartó intézménye kiszervezett több feladatot az akkor pár hónapos múltra visszatekintő Gábriel Könnye Kft.-nek – írja a Népszava. A szerződés szerint elsősorban a jövedelemtermelő feladatokat bízták a cégre, így például a ravatalozó üzemeltetését és a sírásást. Ennél a vállalkozásnál landoltak az ehhez kapcsolódó szolgáltatási díjak, amiket a fideszes városvezetés előbb 2011-ben majd 2015-ben is megemelt.

Összességében az önkormányzati temető üzemeltetése Érd számára hosszú évekre veszteségessé vált, miközben a Gábriel Könnye rendre hasznot tudott termelni. Miután 2019-ben az ellenzék nyert az önkormányzat több hiányosságot és hibát talált, ezekre hivatkozva bontottak szerződést. Ezt követően bő fél év alatt mintegy 12,2 millió forint folyt be olyan tevékenységekből, amit javarészt korábban a cég vitt és ezekből 8,4 millió forint haszna lett az önkormányzatnak.