Friss felmérés érkezett a nyaralási juttatások közötti globális különbségről: 64 országban legalább 10 év szolgálati idővel rendelkező munkavállalókat vizsgáltak, akik 5 munkanapot dolgoznak egy héten - olvasható a portálon.

A világ munkavállalóinak helyzetét vizsgáló szervezet, a Mercer's Worldwide Benefit and Employment Guidelines és a gazdasági kutatóintézet, a Center for Economic and Policy Research (CEPR) adatai szerint az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, ahol nem jár fizetett szabadság, ellenben a másik végletet jelentő brazilok 30 fizetett munkanapot kapnak, ami mellé még 11 napnyi nemzeti ünnep is jár.

Európában az Egyesült Királyság dobogós helyen áll az éves szabadságolások tekintetében - nekik 28 nap fizetett szabadság jár átlagosan, igaz ebbe a nemzeti ünnepek is beletartoznak.

Európa többi része is jól teljesít a szabadságolás versenyében: Ausztriában, Dániában, Franciaországban, Luxemburgban és Svédországban 25 szabadnapot vehetnek ki a munkavállalók egy évben. Az osztrákok e mellé még 13 ünnepnapot is kapnak, így összesen 38 napot tölthetnek szabadságon, ám árnyalja kicsit a helyzetet, hogy az osztrák munkavállalóknak a szombatot is ki kell íratniuk, még akkor is, ha azon a napon egyébként nem dolgoznának.

Jól állnak a franciák is - 36 nap szabadság jár nekik a nemzeti ünnepekkel együtt.

És hogy állunk mi?

Magyarországon 20 nap kötelező alapszabadság jár, ezzel abszolút az európai átlaghoz tartozunk Németországhoz és Olaszországhoz hasonlóan. Hazánkban az adott évre eső szabadságot ugyanabban az évben kell kiadni úgy, hogy a munkavállaló legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzés alól. "Más kérdés, hogy ez a gyakorlatban is teljesül-e" - mondja Simonyiné Tóth Judit, a Simonyi & Tóth Tanácsadó Iroda vezetője.

"Sokan nem mennek egy hétnél több szabadságra és vannak, akik csak 1-2 napot vesznek ki alkalmanként. Pedig a minimum kéthetes, egybefüggő szabadság lehet igazán pihentető. A munkáltatók érdeke is lenne minderre figyelni!"