Az MTI összeállítása szerint hétfőn közli a KSH a májusi kiskereskedelmi forgalomról szóló részletes tájékoztatót. A július 5-én kiadott első becslés szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,0 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal nőtt májusban az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene májusban az előző év azonos időszakához képest. Az idén január-májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene naptárhatástól megtisztított adatok szerint 3,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Csütörtökön jelenik meg a foglalkoztatottság-munkanélküliség április-júniusi alakulásáról szóló statisztika. A munkanélküliek átlagos létszáma 48 ezerrel 203 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,1 százalékponttal, 4,4 százalékra csökkent március-májusban az egy évvel korábbihoz képest. A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 30 ezerrel 104 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,2 százalékponttal, 4,2 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 17 ezerrel 99 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 0,9 százalékponttal, 4,7 százalékra mérséklődött. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 393 ezer volt március-májusban, 79 ezerrel több, mint egy évvel korábban, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,6 százalékponttal, 67,6 százalékra emelkedett.

Pénteken teszik közzé a lakásépítések, építési engedélyek idei első féléves adatát. Az idei első negyedévben 2061 új lakás épült, 46,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések együttes száma 9525 volt, 88,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott engedélyek nagy száma azt jelzi, hogy az építési kapacitások lassan követik a megnövekedett építési kedvet.

Budapesten a nagyobb léptékű építési beruházások még nem készültek el, ezért itt 51,3 százalékkal kevesebb új lakás épült fel. A kiadott lakásépítési engedélyek és a bejelentések száma együttesen viszont több mint háromszorosára, 220,1 százalékkal nőtt. Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 45 százalékról 59 százalékra nőtt, míg a többszintes, többlakásos épületeké 48 százalékról 34 százalékra esett vissza. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 13 négyzetméterrel, 105 négyzetméterre nőtt.