Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő évi költségvetési tervezethez érkezett 810 módosító indítvány közül mindössze csak nyolc foglalkozik a nyugdíjasokat érintő problémákkal - mondta Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete (NYPOE) sajtótájékoztatóján. Szerinte "jó pár szám évek óta nem változik", ilyen például a méltányossági nyugdíjkeret, vagy az egyéni segélyek mértéke.

Papp Katalin, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke azt mondta, hogy örömmel látták a Jobbik módosító indítványa között az ápolási díj minimálbér szintjére emelésére vonatkozó javaslatát. Ezen felül szeretnék elérni, hogy az ápolás munkaviszonynak is minősüljön.

Továbbá a korhatár feletti öregségi nyugdíj pótlására tett LMP-s javaslattal is egyet tudnak érteni, ugyanakkor hiányolják az idősotthoni férőhelyek fejlesztésére jutó források biztosítását, valamint a közgyógyellátási normatíva emelését.

Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke arról beszélt, hogy a nyugdíjasokat érintő költségvetési tételek "csak pár száz millióval" nőnek a jövő évi büdzsétervezetben az idei számokhoz képest.

Hozzátette: megértéssel viszonyulnak ahhoz a problémához, amit egy öregedő társadalom jelent az államháztartás számára. Ugyanakkor azonban azt az államnak is vizsgálnia kellene, hogy az életkor előre haladtával kapcsolatos kiadások hogyan alakulnak.

Néhány "szupernyugdíjas" valóban jól jár

Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának elnöke hiányolta az éves nyugdíjemelésnél az úgynevezett vegyes indexálás bevezetését. Ezért tovább nő a bérek és a nyugdíjak közötti szakadék.

Úgy vélte, a vegyes indexálás bevezetéséig a nyugdíjas fogyasztói kosarat kellene figyelembe venni, aminek egyébként felülvizsgálatát is szorgalmazzák.

Hiányolják a nyugdíjplafon visszaállítását, ennek hiányában egyre több "milliós nagyságrendű nyugdíj" alakul, ami elsősorban sérti a társadalmi igazságosság elvét - mondta.

Ezeken felül úgy vélték, hogy szüksége lenne elkezdeni a rendkívül alacsony nyugdíjak korrekcióját, amit az alapjövedelemmel egyidejűleg bevezetett alapnyugdíj oldana meg. De addig is a GDP-növekedésével azonos mértékű (4,1 százalék) nyugdíjemelést javasolnak az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők számára - ismertette a javaslatokat Juhász László.

Képünk forrása: Shutterstock