Hiába a szakszervezetek, valamint sok diák és szülő aggodalma, a kormány egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy április 19-én ismét kinyissanak az iskolák Magyarországon. A legnehezebb helyzetben az érettségizők vannak, ha ők két hét múlva megfertőződnek, könnyen lehet, hogy az idei vizsgájuk, és ezzel a felvételijük is ugrik - kezdi cikkét az Euronews, amely idézi ezzel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök ellenérvét is, aki március 26-án azt mondta: az első oltás már komoly védettséget ad, márpedig a pedagógusokat már soron kívül oltják.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbb szerdán védte meg a kormány döntését, hogy 11 napon belül kinyitják az iskolákat: ő ugyanígy a védettséggel érvelt, az amerikai járványügyi hatóságok tanulmányát idézte, melyek szerint a Pfizer-vakcina első adagja után két héttel már 80 százalékos védettség alakul ki az oltottak szervezetében. A szakértők egyetértenek abban, hogy két hétnél korábban nincs értelme védettségről beszélni, de sok tanár lesz, akinél még nem telik le a két hét, mire visszakerül az iskolába. 

Ezzel egyet is ért Rusvai Miklós virológus: "Vegyük figyelembe, hogy az oltás addig is halad előre. Főleg, ha ilyen ütemben történik, mint az elmúlt napokban, akkor ez nagyon előnyösen befolyásolja majd az immunizáltsági adatokat. Tehát én az iskolák nyitásában nemigen látok veszélyt" - nyilatkozta a szakértő az Euronewsnak, aki nem számol azzal, hogy teljesen visszaemelkednének a fertőzési adatok, ha újra el is kezdene terjedni a járvány.

A tévécsatorna riportjában idézi az ADOM Diákmozgalmat is, amely szerint a legrosszabb helyzetben az érettségizők vannak. Az április 19-ei nyitás épp két héttel az első írásbeli vizsgák előtt van - ha valaki megfertőződik, könnyen lehet, hogy nem tud majd érettségizni.

„Nagyon sok szülői levél érkezik hozzánk. Ők azt jelzik, ha megnyitja a kormány az iskolákat, ők akkor sem fogják elengedni az érettségi előtt álló gyerekeiket. Attól félve, hogy ha megbetegszenek, veszélyben van az egész éves, sőt, a négyéves tanulásuk. Illetve veszélyben van az egyetemi, főiskolai felvételi lehetősége is" - mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az üggyel kapcsolatban, aki szerint még korai a nyitás. Azt legkorábban május elején lenne szabad meglépni. A gimnáziumokat pedig maximum érettségi után - akkor viszont már mérlegelni kellene, hogy a maradék egy hónapra érdemes-e visszaállni a rendes oktatásra

Az Euronews fnformációi szerint komoly viták vannak most a közösségekben a bejárással kapcsolatban: van olyan gimnáziumi diákönkormányzat, amelynek egy felmérése szerint a tanulók 83 százaléka az otthon maradás mellett voksolt, az osztálycsoportokban ott vannak a bejárás támogatói is. Sokan amiatt tartanak, hogy a tanárok ugyan be vannak oltva, de ők nem, valamint a szüleik sem, akiknek hazavihetik a betegséget.