Az elmúlt egy héten a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzinnél és a gázolajnál is 1-2 forint árcsökkentést indokolnak hétfőtől a GKI Energia Kft. elemzése szerint. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 429 forint, a gázolajé pedig 432 forint lehet szerdától.

A hazai üzemanyagárak alakulását a nemzetközi piaci árak változása mellett a forintárfolyam alakulása befolyásolja, a GKI Energia elemzése szerint az elmúlt héthez képest tovább csökkent a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon, átlagosan 2,9 százalékkal. A gázolaj jegyzésára hasonló mértékben esett vissza, heti átlagban 3 százalékkal, a forint a dollárral szemben azonban tovább gyengült, átlagosan 1,7 százaékkal. A literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak a héten a benzinnél 1,2, a gázolajnál pedig 1,3 százalékkal csökkentek.

Az elmúlt egy évben azonban a benzin ára mintegy 14, a gázolajé pedig 20 százalékkal emelkedett, a GKI Energia számításai szerint így - mivel a havi átlagkeresetek ennél kisebb mértékben emelkedtek - a tavalyhoz képest mintegy 11 százalékkal kevesebb benzint, illetve 15,5 százalékkal kevesebb gázolajat ér egy havi nettó átlagkereset.

Kioltja a kedvező hatást a gyengébb forint

Az olaj ára komolyabb mértékben beszakadt az elmúlt időszakban, az üzemanyagok ára ezért tartósan, másfél-két hónapja csökken - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Bíró Péter, GKI Energia ügyvezetője. A forint dollárhoz és euróhoz viszonyított árfolyama azonban ezzel ellentétes hatást jelent, ami lényegében kioltja a piaci a tendenciákat, ezért a jövő hét után már csak mérsékelt árcsökkenés várható itthon.

Az elemzők és a piac várakozásai szerint az EU/IMF-tárgyalások lezárásáig várhatóan 300 feletti sávban mozog majd a forint az euróhoz képest, egyelőre nem látszik más út, mint hogy megállapodjon a kormány a nemzetközi szervezetekkel. Bíró szerint a megállapodást követően ennél alacsonyabb 280 körüli vagy ezalatti árfolyam is elképzelhető.

Az árfolyam marad a meghatározó

Az üzemanyagok piacán a nyáron erősödő kereslet önmagában is megállíthatja az árcsökkenési tendenciákat, a nemzetközi színtéren pedig az árakat nagyban befolyásolja az olaj iránti kereslet, amelyet számos kockázati elem határozhat meg, többek között az iráni ügyek. További nagyobb keresletcsökkenésre ugyanakkor egyelőre nem kell számítani, hosszabb távon pedig - az európai gazdaság lassú beindulásával - emelkedhet is a fogyasztás. Ebből adódóan az itthoni üzemanyagárakat jelentős részben a forint árfolyamának alakulása határozza majd meg.

Átlagosan és nagyságrendileg kétharmados szorzóval lehet számolni az árfolyamváltozás üzemanyagárakra gyakorolt hatásaként, azaz egy 3-5 százalékos forintgyengülés 2-4 százalékos drágulást hozhat a benzinkutakon. Az elmúlt héten például a nemzetközi piacokon tapasztalt üzemanyagár-csökkenésnél kisebb mértékű volt a forint gyengülése, ami összességében 1,2-1,3 százalékos árcsökkenést hozott Magyarországon.

Üzemanyagok kiskereskedelmi átlagára
2011.06.01.2012.05.30.Változás (%)
Benzin378,6431,013,8
Gázolaj361,3434,020,1
Forrás: GKI Energia