Az áruházak polcain július vége felé már többféle dinnyével lehet találkozni. Nemcsak a felhozatal, hanem jellemzően az árak is eléggé változékonyak.

A kilónként hetven forintos zöldségtől - merthogy a dinnye termesztésében jobban hasonlít a zöldségekhez, mint a gyümölcsökhöz - egészen a 289 forintos dinnyéig mindent meg lehet találni.

Bár a nyár közepe nem ígér nagy pénzeket a termelőknek, augusztustól minden megváltozhat, ha visszatér a kánikula - Írta a portál.

A száz forint körüli dinnyeár elfogadható a nyár közepén, azonban az biztos, hogy ha egy kereskedő 60-70 forintért árulja a dinnye kilóját, a termelő több mint valószínű, hogy önköltségi ár alatt adta el a termést - mondta Ledó Ferenc, a Fruitveb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Véleménye szerint komoly esély van arra, hogy a tendencia megfordul.

Idén az összes hazai termés kétharmada korainak számít ugyanis, ami azt jelenti, hogy a gazdák már februárban elvetik a magokat, és palántát nevelnek belőle, majd fólia alá ültetik ki őket. Emiatt a szezon elején már lehetett magyar dinnyét kapni, ahogy spanyolt, és görögöt is, hatalmas volt a dömping.

A spanyol és a görög dinnye nagyjából június végéig, július közepéig érkezik Magyarországra és a többi európai országba, utána már mindenhol magyar dinnyét esznek a fogyasztók. Illetve ennének, ha elég lenne a termés.

Nem kellene ennyire erőltetni a korai termesztést, hiszen ha kevés dinnye marad nyár végére, valakinek nem fog jutni. Ha a külföldiek jobban meg fogják fizetni a dinnyét, akkor a gazdák nekik fogják eladni, és itt lesz kevesebb. Nyilván az is drágábban - részletezte az elnök. Így amennyiben megérkezik a kánikula, megnő a kereslet a dinnyére, amely áremelkedést hozhat a készletek csökkenése miatt.