A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Régen volt akkora a bizonytalanság az MNB kamatdöntése előtt, mint most. A közelmúltban a monetáris tanács két tagjának pozitív hangvételű nyilatkozata miatt a piacon elkezdtek beárazni egy 25 bázispontos vágást. A négy új tag közül hárman valószínűleg a csökkentés mellett foglalnak majd állást, a negyedik tag szavazata pedig könnyen a mérleg nyelve lehet a keddi szavazásnál. Elemzők szerint a magyar gazdaság fundamentumai is indokolhatnák az alacsonyabb kamatszintet, ráadásul most javulni kezdtek a külpiaci feltételek, ami szintén növeli a jegybank mozgásterét.

Az IMF-tárgyalások körüli bizonytalanság miatt ugyanakkor a lapunk által megkérdezett szakemberek többsége most még nem vár kamatvágást, arra inkább ősszel, a tárgyalások lezárásának közeledtével számítanak. Néhányan megjegyezték, ha az MNB holnap 7 százalékon tartja az alapkamatot, azzal akár még csalódást is kelthet.

Támogató környezetben

Könnyen előfordulhat, hogy 2010 tavasza után először kedden kamatot vág az MNB − vélekedett Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Az elmúlt hónapok kamatdöntései utáni kommunikáció két kritériumot jelölt meg a monetáris kondíciók enyhítésére: az országkockázati prémium tartós csökkenését, illetve az inflációs kilátások javulását. A kockázati megítélés az IMF−EU-tárgyalások megkezdésével javulni kezdett, a cds-felár 500 pont alá süllyedt, ami alacsonyabb, mint 2011 októberében. Az inflációs kilátások megítélése is kettős, hiszen a rövid bázisú indexek az év eleji romlás után az utóbbi hónapokban javulást mutatnak. Bebesy szerint a nemzetközi környezet egyértelműen támogatóvá vált az elmúlt hetekben. A feltörekvő piaci állampapíroknál jelentős hozamcsökkenést látni. Lengyelországot leszámítva a legtöbb esetben − a romló növekedési kilátások miatt és a gyengébb devizaárfolyamok ellenére − folyamatos kamatcsökkentés történik.

A legutóbbi állampapír-piaci fejlemények alapján a piac egyre inkább hisz egy közeli magyar kamatcsökkentésben − véli Árokszállási Zoltán, az Erste Bank szakértője, aki szerint a holnapi kamatvágás egyáltalán nem lefutott történet, sőt, egyelőre a tartásnak van nagyobb esélye. A cds-felárakban nem volt olyan mértékű csökkenés, amekkora az államkötvényeknél a másodpiacon az elmúlt egy-két héten bekövetkezett. A forintról ugyancsak elmondható, hogy az elmúlt hetekben inkább alulteljesítette a régiót és csak az elmúlt napokban tudott a régiós mozgásoknak megfelelően erősödni. A szakember szerint a helyzet bonyolult, mert a kamatcsökkentés elmaradása csalódottságot válthat ki a befektetőkben, és emiatt emelkedhetnek a hosszabb hozamok. A globális hangulat is elromolhat, csökkentve a jelenlegi étvágyat a magyar eszközök iránt. A szakember az év végére 6,25 százalékos alapkamatot vár. Továbbra is a pénzügyi stabilitás kap elsőbbséget az inflációval szemben a kamatdöntésben, ezért nem számít holnapi kamatvágásra Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője sem. Jobbágy szerint az inflációs kockázatok növekedése óvatosságra intheti a jegybankot, illetve a hiteltárgyalásokkal kapcsolatban is elhúzódó folyamatra számít a szakember, aki csak a negyedik negyedévre jósolja a vágást.

Mozgástér

Máshogy látja viszont a helyzetet Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki szerint a júniusi infláció épp annyival haladta meg a várakozásokat, ahogyan a májusi alulmúlta. Egyhavi adat önmagában nem befolyásolja a monetáris politikát, 2014 elejére pedig egyelőre elérhetőnek tűnik az inflációs cél. Kockázatot inkább kívülről lát a szakember, például hogy az elmúlt másfél hónapban drámai mértékben nőtt a búza és a kukorica ára a több mint ötven éve nem látott amerikai aszály miatt. A múlt héten még merésznek, sőt kockázatosnak tűnt a két külsős tag nyilatkozata a kamatcsökkentésről, mára azonban egyre inkább kezd lehetségesnek látszani, valószínűleg Bártfai-Mager Andrea lesz a mérleg nyelve − véli Suppan. Az ECB nullára vágta a betéti kamatot, az euróövezeti magállamok hozamai soha nem látott mélyponton vannak, de óriási hozamszakadás volt a cseh és a lengyel piacon is. Emellett nemrég lazított a kínai, a brazil, a dél-koreai jegybank is, az angol pedig tovább növelte kötvényvásárlási programját. Így a globálisan enyhülő monetáris feltételek adhatnak mozgásteret az MNB-nek. A hozamok szakadása mellett a forint is erősödött, ami így valószínűleg kibír valamivel alacsonyabb kamatszintet, piaci oldalról tehát megvannak a feltételei a kamatcsökkentésnek − mondja a szakértő. Az IMF−EU-hitelmegállapodás nélkül is elindulhat már a kamatcsökkentő ciklus a külső tagok többsége miatt − ért egyet Gabler Gergely, az Equilor elemzője, aki szerint az év végére legalább 50 bázisponttal alacsonyabb alapráta alakulhat ki.

 

Az MNB monetáris tanácsának tagjai
NévMandátum vége
Simor András2013. március 2.
Karvalits Ferenc2013. március 26.
Király Júlia2013. július 2.
Bártfai-Mager Andrea2017. március 20.
Gerhardt Ferenc2017. március 20.
Cinkotai János2017. március 21.
Kocziszky György2017. április 4.
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés