A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Van rá esély, hogy Magyarországot ismét befektetésre ajánlják a nagy hitelminősítők − vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett hazai piaci elemzők. Ehhez szükséges, de nem elégséges feltétel a kilencedik éve tartó edp-ből való kikerülés. Sokkal fontosabb, hogy az ország egy egyensúlyi növekedési pályára álljon, amely csökkenő adósságráta mellett javíthatna az üzleti környezeten. Ez viszont egy lassú folyamat eredménye, és valószínűtlen, hogy a választásokig látványos fordulat jönne.

Választások után jöhet a felminősítés

Hosszabb távon a felminősítésnek van nagyobb esélye − mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Véleménye szerint ehhez az edp-ből történő kikerülésnél fontosabb, hogy stabil növekedési pályára álljon a gazdaság, amely mellett az adósságpálya is fenntartható módon csökkenne. Németh egy középtávú, legalább másfél-két százalékos GDP-növekedés és 70 százalék körüli GDP-arányos adósságállomány mellett már látna esélyt arra, hogy az ország visszakerüljön a befektetésre ajánlott kategóriába. Idén ez biztosan nem jön össze, sőt a választásokig már nem vár egyik nagy hitelminősítőnél sem változtatást. A felminősítés ugyanis jellemzően lassú folyamat és ahhoz "valamit le kell tenni az asztalra". Emiatt fontos lesz, hogy a 2014-es választásokat követően milyen erős felhatalmazást kap az új kormány.

A magyar eszközök pozitív kilátást kaphatnak, az ország finanszírozása erős: süllyednek a kockázati felárak, csökken a magánszektor adóssága és többletes a folyó fizetési mérleg. Ezzel együtt maradhatunk az edp-ben, sőt romolhat az ország hosszú távú finanszírozása, ebben az esetben akár még leminősítés is jöhet − figyelmeztet az elemző, aki összességében az optimista forgatókönyvnek ad nagyobb esélyt.

Sok múlik az edp-n?

Három fázist különít el a kormány gazdaságpolitikájában Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője. Az első két szakaszt az egyenlegromlással járó növekedés, majd a növekedési áldozatot követelő egyensúlyjavítás jelenti, majd mára az elemző szerint megteremtődtek az egyensúlyi növekedés feltételei, amelynek kedvező hatása lehet Magyarország hitelbesorolására. Felminősítés először akkor következhet, ha sikerül kikerülni az edp alól, vagyis ha végre Brüsszel is elhiszi, hogy fenntartható hiánypálya mellett sikerül "megfogni" a költségvetést. Az Orbán-kormány a Varga-csomaggal meggyőzheti a bizottságot, így a június 22-i Ecofin jó eséllyel megszünteti az eljárást Magyarországgal szemben, amelyet viszonylag gyorsan, akár fél év alatt követhet az egy-két fokozatú felminősítés − véli optimistán Barcza.

E pozitív forgatókönyvvel egyelőre nem számolnak a piacon − ismerte el a Századvég elemzője, aki éppen emiatt pozitív piaci reakciót vár a felminősítésektől. Igaz, eközben sok más − például nemzetközi − tényező is hat, hiszen a kedvező globális likviditási helyzetnek köszönhetően az edp-ből való kikerülés nélkül is tudtak esni a magyar hozamok. Barcza szerint a piac azért reagált visszafogottan a Varga-csomagra, mert csak hosszabb időtávon számítanak az eljárás megszüntetésére, azt őszre teszik. Jelenleg 3,25 százalékra várja a piac az alapkamatpálya alját, és bár ebben benne lehet a túllövés lehetősége, de éppen az edp esetleges megszüntetése miatt akár realitássá is válhat ez a várakozása. Mindezt erősítené egy esetleges felminősítés − véli Barcza.

Nem a hiányt nézik

Akár már júniusban reális esélye lehet az edp-ből való kikerülésnek − véli Trippon Mariann, a CIB bank elemzője, ám emiatt nem számít automatikus felminősítésekre. Pozitívnak tartja, hogy az Európai Bizottság legutóbbi értékelését követően a magyar kormány azonnal reagált a költségvetés háromlépcsős kiigazításával, amelyből látszik, hogy már a júniusi Ecofin-üléstől pozitív döntést remél. A hitelminősítőknek viszont nem ez a lényeges Trippon szerint, e szervezetek a hiányszám helyett inkább strukturális és fenntarthatósági kérdéseket, így például az üzleti környezet biztonságát, az adórendszer kiszámíthatóságát vagy az általános intézményi biztonságot vizsgálják. Ilyen értelemben a gazdaságpolitika működésében kellene változást előidézni ahhoz, hogy Magyarország belátható időn belül visszakerüljön a befektetésre ajánlott kategóriába − mondta Trippon.