A kabinet tervei szerint összesen 300-350 milliárd forintos kiadáscsökkentés jöhet a szociális rendszerben. A legszegényebb háztartások számára talán a legsúlyosabb csapás, hogy az évek óta befagyasztott családi pótlékot újabb négy évre "mélyhűti" a negyedik Orbán kormány - olvasható a lapban.

A családi pótlék összege egy gyermek után még mindig csak 12 200 forint, de a harmadik gyermek után is csak 17 ezer forintot kapnak a jogosultak. A legmagasabb összeg, a beteg gyermekét nevelő szülőnek járó havi 25 ezer forint gyakran még a gyógyszerekre, gyógykezelésre sem elegendő.

A nulla százalékos infláció is a múlté, most már éves szinten átlagosan 2-3 százalékkal számolnak a szakértők. A korábbi időszak pénzromlását is figyelembe véve ennek a négy éves ciklusnak a végére még kevesebbet ér majd a családi pótlék. A minimálbéren élők, de különösen a közfoglalkoztatottak számára az Orbán-kormányok eddig is méltánytalanul csekély segítséget adtak a lap szerint, így számukra a családi pótlék jelenthetné az egyik szalmaszálat, ami még a víz felett tartja őket.

Szükség lenne a nyugdíjminimum növelésére is, a 28 ezer forintos összeget meg kellene duplázni - mondta a portálnak Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke is. Kifejtette: a nyugdíjminimum egy olyan viszonyítási szám, hogy ha ezt megemelnék, akkor minden olyan szociális juttatás, aminek a kiszámítása ehhez van kötve, növekedne.

Az elmúlt két évben azonban jelentős veszteség érte a nyugdíjasokat, mert miközben a nyugdíjemelés megmaradt az infláció követésnél, jelentős nettó bérkiáramlás történt. Emiatt az érintettek életminősége romlott. Még mindig rengeteg a létminimum - jelenleg egy személyre számítva 88 ezer forint - alatti nyugdíj. Szükség lenne egy 2-3 év alatt kidolgozott nyugdíj korrekciós csomagra, amellyel legalább a 88 ezer forint alatti nyugdíjakat korrigálnák - mondta a szakember.