Borsik János, az Autonómok elnöke az MTI-nek úgy vélte, hogy a társadalmi párbeszédet nem helyettesíti a "nemzeti konzultáció". "Úgy látszik a kormányról egyszerűen leperegnek a szakszervezetek egyeztetést sürgető felhívásai" - mondta. A konföderáció a társadalommal, a munkavállalókkal szembeni "pimaszságnak" tartja a kormány viselkedését.

Borsik János elmondta: mivel a szakszervezetek úgy látják, hogy a kormány viselkedése veszélyezteti a munka- és társadalmi békét, érlelődik egy újabb közös szakszervezeti fellépés.

Ezt erősítette meg az MSZOSZ is. A szövetség hangsúlyozta, hogy a munkavállalók problémái konföderációtól függetlenül azonosak, ezért érdekeiket együttesen kell képviselniük.

Gaskó István, a LIGA elnöke ugyan a közös akciót nem erősítette meg, de emlékeztetett arra, hogy a konföderáció már megkezdte egy országos figyelmeztető sztrájk előkészítését. Hozzátette ugyanakkor: közös tiltakozásra lenne szükség például akkor, ha a kormány megszüntetné az érdekegyeztetés lehetőségét.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke is azt erősítette meg az MTI-nek, hogy intenzívebbé váltak az utóbbi időben az egyeztetések egy közös fellépésről. Úgy vélte, hogy az információ hiánya, a hírek és gyakran a rémhírek "borzolják a munkavállalók idegeit", amelyen csak a tárgyilagos tájékoztatás, az érdekegyeztetés segíthetne, az OÉT összehívására utaló jelet azonban Palkovics Imre szerint sem lehet látni.

Az elnök emlékeztetett arra: bár reményeik szerint a rendvédelmi dolgozóknál a helyzet megoldódik, a nyugdíj átalakítások híre, terve feszültséget okoz a közlekedési dolgozóknál is, míg a Munka Törvénykönyve tervezett átalakítása a kkv-k és a pedagógusok tiltakozását válthatja ki.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke is hasonlóan nyilatkozott, mint mondta az akció időpontjáról és helyszínéről még nem döntöttek. "Erről tárgyalunk" - mondta.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke arról számolt be, hogy a közös fellépés folytatása lenne az április 9-én, az Európai Szakszervezeti Szövetséggel közösen rendezett megmozdulásnak. A kormány - véleménye szerint - semmibe veszi a szakszervezeteket és leértékeli a szociális párbeszédet, ami, mint hangsúlyozta, idegen az EU gyakorlatától. Különösen a soros uniós elnökség ideje alatt érthetetlen - tette hozzá.

Kifogásolta, hogy az OÉT az idén még nem ülésezett, holott a kormány több, a munkavállalókat sújtó intézkedésről is határozott. Megerősítette: olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a kormány az OÉT megszüntetésére készül.