Magyarország kis, nyitott gazdasággal rendelkezik és hogy fenn tudja tartani a munkahelyteremtés dinamikáját, "öldöklő nemzetközi küzdelemben" kell részt vennie a beruházásokért, hogy meg tudja győzni a cégeket, érdemes Magyarországra hozni beruházásaikat - mondta el a tárcavezető.

Szerinte a Site Selection a beruházási helyszíneket kereső cégek számára legautentikusabb befektetési tanácsadó szaklap rangsora rendkívül jelentős. Az első tíz helyen olyan országok szerepelnek, mint Németország, Nagy-Britannia és Kína.

Magyarország gazdaságpolitikáját arra alapozzák, hogy a munkán, a munkahelyteremtésen keresztül növeljék folyamatosan a gazdasági növekedés ütemét. A munkából származó teljesítmény adja az alapját a gazdasági növekedés hosszú távú fenntarthatóságának, vagyis minél többen dolgoznak, annál jobb teljesítményt nyújt a gazdaság - magyarázta Szijjártó, hozzátéve: a kormány gazdaságpolitikájának továbbra is ez marad a fókuszában.

A miniszter úgy látja, hogy ebben fontos szerepe volt az állami beruházási ügynökségnek, a HIPA-nak, amely 2014-től 294 beruházást hozott Magyarországra összesen tízmilliárd euró értékben, 58 ezer új munkahely létrehozását segítve. Az ideérkező cégek pedig további lehetőségeket adnak magyar kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek beszállítókként tevékenykedhetnek.

Az amerikai szaklap nemzetközi beruházási tanácsadók, szakértők és szakújságírók bevonásával a beruházásösztönző ügynökségeket is rangsorolták, és Kelet-Közép-Európában a HIPA-t választották meg a legjobb befektetési ügynökségnek. A HIPA az elmúlt négy évben minden évben megdöntötte a vonatkozó beruházási rekordokat, és míg 2009-ben 27 beruházás érkezett Magyarországra a HIPA-n keresztül, tavaly 96 - jegyezte meg Szijjártó Péter.

Képünk forrása: AFP photo/Emmanuel Dunand.