Tavaly nyártól kezdték meg a működésüket a nyugdíjas szövetkezetek. Amely a nyugdíjasoknak is adókedvezményekkel járt, míg a szövetkezeteken keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán a tizenöt százalékos személyi jövedelemadót az időseknek. Az érintettek pedig a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják.

A Bama.hu annak jár utána, hogy Baranya megyében milyen állásokra várják az időseket: elsősorban olyan pozíciókra keresnek embereket, amelyeknél nagy a fluktuáció, és rugalmasan lehet végezni. A nyugdíjasoknak igényeiknek megfelelően, négy, hat vagy akár nyolc órában, a heti pár alkalomtól egészen öt napos munkarendig is vállalhatnak munkát. A jelentkezéseket takarítói, főzőasszonyi, kertészeti és hulladékválogatás posztokra várják. De keresnek szakképesítéssel vagy nagy gyakorlattal rendelkező embereket, akik szívesen dolgoznának továbbra is a szakmájukban.

Országosan is hasonló munkakörökbe várják az embereket, ahogy az korábban kiderült. De a kormány törvénymódosításokkal valójában szükségtelenné tenné a szövetkezeteket.

Az inflációs nyomás miatt a bérek és a nyugdíjak közötti különbség egyre inkább elválik egymástól. A tervezett 3 százalékos emelés a gyenge forint miatt várhatóan alulmúlja az inflációt, ami a reálértékek csökkenését eredményezheti.

A kép forrása: Pixabay.