A Figyelő úgy értesült, hozzányúlhatnak a pénzügyi tranzakciós illeték jelenleg 3, illetve 6 ezrelékes kulcsaihoz, mérsékelve azokat. Erről lap szerint vita van, nem mindenki ért egyet az iránnyal, de van olyan vélemény is, hogy ez a helyes irány.

Bizonyosan átalakul majd a jövedelemadózás is, az egyszámjegyű, tehát legfeljebb 9 százalékos szja-kulcs bevezetése mellett Orbán Viktor miniszterelnök mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is kiállt már. Arról viszont kevesebb szó esett, hogy ebben az esetben az szja-tábla mellett a többi jövedelemadó mértékét is csökkenteni kell, ha tartja magát a kabinet a kiszámítható, egyszerű, egykulcsos adórendszerhez. Vagyis például az osztalékadó mérséklése is várható ez esetben.

Részben ide kapcsolódik, hogy a cafeteria szabályozásában is lehetnek változások, egyes vélemények szerint túl szerteágazó jelenleg az igénybe vehető szolgáltatások köre.

Végül az sem kizárt, hogy a felső, jelenleg EU-rekorder áfakulcs is alacsonyabb lesz pár éven belül. Ebbe az irányba mozdul el egyébként az unióban folyó áfareform előkészítő munka.