Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai vámszolgálat kedden azt közölte, hogy áprilisban az export 12,9 százalékkal nőtt éves összevetésben. Márciusban a kivitel még 2,7 százalékos csökkenést mutatott.

A kínai behozatal 21,5 százalékkal emelkedett áprilisban a márciusi 14,4 százalékos bővülést követően. Szakértők a kivitel 6,3 százalékos, a behozatal 16 százalékos növekedésére számítottak áprilisra.

Áprilisban 28,78 milliárd dolláros kínai külkereskedelmi többlet alakult ki, nagyobb a várt 24,7 milliárd dollárnál. Márciusban 4,98 milliárd dolláros külkereskedelmi hiánya volt Kínának.

Az idei első négy hónapban a kínai export 16,5 százalékkal, az import pedig 19,6 százalékkal emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A politikailag is különösen érzékeny amerikai relációban Kína exporttöbblete 22,19 milliárd dollár volt áprilisban, a márciusi 15,43 milliárd dollár után. Az első négy hónapban 80,4 milliárd dolláros többletet halmozott fel Kína az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben.

Az Egyesült Államok és a Kína közötti áruforgalomban csak tavaly 375 milliárd dollár volt a hiány az amerikai fél rovására. Washington büntetővámokat és pótvámokat vetett ki a kínai termékekre az elmúlt hónapokban a szellemi tulajdonjogok megsértésére és technológiai transzferek kikényszerítésére hivatkozva.

A kép forrása: Pixabay