Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a beruházások első negyedévi adatát. Tavaly az utolsó negyedévben 7,0 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és ezzel az első három negyedév 3,2 százalékos visszaesése után az év egészében 0,6 százalékkal haladta meg az előző évit.

Kedden az ipari termelői árak áprilisi alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Az ipari termelői árak márciusban átlagosan 1,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál, ezen belül a belföldi értékesítési árak 5,1 százalékkal csökkentek, míg az exportértékesítési árak alig változtak. Éves összevetésben a termelői árak márciusban nyolcadik hónapja csökkentek, a belföldi árak éves csökkenése pedig 2013 szeptembere óta tart. Az előző hónaphoz képest a belföldi termelői árak 0,5 százalékkal emelkedtek, az exportárak nem változtak, együttesen 0,2 százalékos volt a termelői árak márciusi emelkedése.

Szerdán közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a májusi beszerzésimenedzser-index statisztikát. Áprilisban 0,5 százalékponttal 52,2 pontra emelkedett a beszerzésimenedzser-index értéke. Tovább emelkedett a foglalkoztatottság alakulását jelző index és a termelés mennyiségét jelző index is, bár a felmérésben vizsgált mutatók többsége csökkent márciushoz képest. Az idén az áprilisi index magasabb az erre a hónapra vonatkozó hosszú távú átlagnál (51,7), de elmarad az utóbbi három év átlagától (52,9).

Csütörtökön a külkereskedelmi termékforgalom márciusi részletes statisztikája jelenik meg. A május 6-án kiadott első becslés szerint márciusban a kivitel euróban mért értéke 3,4, a behozatalé 3,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az előző havi 8,0, illetve 7,4 százalékos fellendülés után; a kereskedelmi mérlegtöbblet 44 millió euróval csökkent, de így is megközelítette az egymilliárd eurót, 966 milliót tett ki. Az első negyedévben az export 1,6 az import 2,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, az exporttöbblet 108 millió euróval alacsonyabb, 2,473 milliárd euró lett.

Pénteken a kiskereskedelmi forgalom áprilisi adatának első becslése jelenik meg. Márciusban kissé lassult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme, a naptárhatástól megtisztított adat szerint a bolti forgalom volumene 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző havi 6,6 százalék után. A forgalom folyamatos növekedése harmincharmadik hónapja, 2013 közepe óta tart.