Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvánosságra hozta az idei ellenőrzési irányelveit. Eszerint az adóhatóság fő feladata a feketegazdaság csökkentése, az adózatlan jövedelmek feltárása, annak érdekében, hogy a kormány további adócsökkentési terveihez fedezetet teremtsenek. Az ellenőrzések az egyre szélesebb adatbázisból építkező kockázatelemzésekre épülnek, ennek a rendszernek a része a tavaly bevezetett adózói minősítés is a cégek esetében. A kockázatelemzésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a nemzetközi információcsere, a határon átívelő jövedelmek adóztatása, az adóelkerülők felderítése.

Óvatosan a székhelyváltással!

Ezek után meglepő módon meglehetősen szűkre szabta a kiemelt ellenőrzések fókuszát az adóhivatal, hisz az autókereskedők, a szervizek, az ingatlanbérbeadók, a taxiscégek kerülnek az adóellenőrök fókuszába. Az ingatlan bérbeadásnál és a fuvarozóknál inkább a nem hagyományos cégekre (sharing economy) - airbnb, autómegosztás - koncentrálnak.

A konkrét szakmákon túl a NAV továbbra is kiemelten fókuszál az alvó cégekre, a székhelyükön meg nem található vállalkozásokra, így a székhelyszolgáltást igénybe vett végekre. Az adózói minősítés során rossz pontot jelent, ha egy cég székhelyszolgáltatást vesz igénybe és emellett akadályozza az adóhatósági eljárást.

A NAV kiemelt figyelmét élvezhetik azok a cégek, amelyek székhelyüket csendes vidéki városkából Pest megyébe vagy a fővárosba helyezik át - ugyanis évtizedeken keresztül ez egy létező menekülőút volt a hatóság figyelme elől. A NAV ezekben az esetekben vizsgálja, hogy a székhelyáthelyezés nem-e a NAV munkájának akadályozásra irányul - vagyis a cég költözése mögött van-e valós gazdasági szükségszerűség. Kiemelt figyelemre számíthatnak azon cégek is, amelyek külföldi tulajdonokkal tisztségviselőkkel működnek.

Eljön az offshore halála?

Továbbra is napirenden maradt a kiemelt adózók folyamatos ellenőrzése az adóbevételek biztosítása miatt. Az irányelv szerint a NAV 2017-ben rászáll az offshore cégekre, illetve az offshore tanácsadással cégalapítással foglalkozó közvetítő cégekre és ügyvédi irodákra.

A fogyasztási adózásban tovább finomítják az elektronikus fuvarkövetés (ekáer) és az online-kasszák által nyújtott előnyöket. Kiemelt vizsgálatokra számíthatnak az idén a nagybani piacokon, vásárokon megjelenő zöldség- gyümölcskereskedők, de az ekáer adatokat használják majd vámhatósági ellenőrzésekre és a környezetvédelmi termékdíjakkal kapcsolatos visszaélések felderítésre.

Az online pénztárgép használatát fokozottan ellenőrzik az újonnan kötelezett ágazatokban. A hagyományos számlaellenőrzések ezzel párhuzamosan folytatódnak a piacokon ugyanis még abban az esetben is sok kereskedő bukik le a számlaadás elmulasztásával, ha a NAV előre figyelmezteti az érintett piacüzemeltetőt a várható ellenőrzésekre.

Vigyázni kell a tao-pénzekkel és a céghálóval is

A cégeknél marad a régi sláger a transzferárazás ellenőrzése, de nagy figyelemmel ellenőrzik a kutatás-fejlesztési és más (sport, kulturális) adókedvezmények érvényesítést társasági adónál.

Fontos ellenőrzési feladat a nagy összegű uniós- és költségvetési támogatásokból megvalósuló beruházások költségeinek ellenőrzése, külön figyelemmel a fiktív számlákra, illetve a túlárazott tanulmányokra - ez utóbbi az egyik leggyakoribb módja a támogatások eltüntetésnek.

A korábbi tapasztalatok alapján kiemelt kockázatot jelentenek a több gazdasági társaságot birtokló személyek, illetve a céghálózatok.

A kis cégeknél gyanút kelthet, ha egy cég nem az egyszerűsített adózást (kata, eva, átalányadó) választják hanem a vállalkozói személyi jövedelemadózás mellett az adóminimalizálásra törekszenek. A NAV kiemelt feladat lesz 2017-ben is az illegális online és offline szerencsejáték felderítése, hiszen ma már újra számos legális online és hagyományos kaszinó működik.