Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszter többek között arról beszélt, hogy önálló közigazgatási bíróságot hoznak létre, amely a Kúriával egy szintre kerül, de attól független lesz. A jelenlegi bírósági rendszert ez nem érinti - tette hozzá.

Szóba került az új uniós adatvédelmi szabályozás (GDPR) is. A kormány célja, hogy ez ne érintse hátrányosan a kis és középvállalkozókat. A céljuk az, hogy a Nemzet Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) csak figyelmeztetést adjon a kkv-knak.

Az autósoknak rossz hír, hogy a kormány nem csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját. Jelenleg az üzemanyagárak emelkedését piaci folyamatok indokolják, így a kormány nincs beleszólása az árba - mondta.

Míg tavaly Tállai András - akkori - NAV-elnök levélben fordult a Mol-hoz és érte el, hogy csökkentsék Mezőkövesden a benzinárakat a kutakon, úgy most nem tervez a kormány beleszólni a tankolási tarifákba.

A Modern Falu programról is beszélt Gulyás Gergely: azt a kormány már korábban bejelentette, hogy a Modern Városok mintájára a kisebb települések gazdasági felzárkóztatására is támogatási keretet hirdet. Most kiderült, hogy ebbe nem csak a kis falvak, hanem a 10 és 30 ezer lakosú települések is beletartoznak. Az érintett önkormányzatokkal való egyeztetésért Gyopáros Alpár lesz a felelős. A konzultációkat már meg is kezdték az elmúlt napokban.

Gulyás bejelentette azt is, hogy 2026-ra elérik a GDP 2 százalékét a honvédelmi ráfordítások. A gazdasági bővülés eddigi gyors ütemére utalva azt mondta, hogy már jövőre is 80 milliárd forint lehet a forrásbővülés.

A fotó forrása: MTVA.