Megtörténtek az első témakijelölő egyeztetések a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Bankszövetség között, amelyeken munkacsoportok létrehozásáról is döntöttek - mondta Orbán Gábor, az NGM államtitkára az MTI-nek adott interjúban. Az adó- és pénzügyi államtitkár az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) isztambuli közgyűlésén adott interjúban elmondta: a témák között van egy többéves növekedési paktum megkötése, amelynek keretében a pénzintézetek hitelezési aktivitásuk alapján visszatérítést kapnának a bankadóból, de zajlanak egyeztetések a rossz helyzetbe került adósok helyzetének kezeléséről, a magáncsőd intézményéről, az önkormányzati adósság átvállalásáról, a hitelgarancia-rendszer hatékonyabbá tételéről, illetve a bankok felvetették a lakásbérlet piaci szabályozásának átalakítását is. A pozitívadós-lista egyelőre nincs a napirenden.

A Bankszövetséggel való tárgyalásokhoz a nemzetgazdasági tárca kéri az EBRD szakmai segítségét is - tette hozzá Orbán Gábor.

A szervezet kormányzótanácsának üléséről az államtitkár elmondta: a fő vezérgondolat az "innováció a növekedésért", amely - mint mondta - "teljesen egybeesik a kormány prioritásaival". Úgy tűnik, hogy a kormányok között most eléggé nagy egyetértés van arról, hogy a kis- és középvállalkozásokra az eddigieknél is nagyobb mértékben kell összepontosítani az erőket, és lehetőleg közvetlenül, azaz nem a hagyományos, bankon keresztül történő finanszírozással.

A kormány folyamatosan keresi annak lehetőséget, hogy a magyar vállalati körben milyen nagyobb projektekben lehetne együttműködni az EBRD-vel. A fókusz azonban valóban eltolódik a kisebb vállalatok felé, elsősorban abból a felismerésből fakadóan, hogy e társaságoknak milyen fontos szerepe van a növekedés beindításában és a foglalkoztatás bővítésében.

Orbán Gábor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "egy nagy lendülettel" a hitelezés beindításának problémája nem oldható meg. Erre különböző eszközök vannak, és ezeket jól kell koordinálni.

Az államtitkár az MTI felvetésére elmondta: valóban tapasztalható az EBRD érdeklődésében egy eltolódás kelet felé, de immár sok esetben pont azok az országok, amelyek az EBRD elsődleges fókusza voltak, nehezebb helyzetben vannak, hiszen jobban integrálódtak "abba az euróövezetbe, ahol a gondok a legnagyobbak".