Csaknem 1,8 milliárd eurós nettó eredményt ért el tavaly az Erste csoport - jelentették be csütörtökön az osztrák pénzügyi csoport sajtókonferenciáján Bécsben. "Az 1,8 milliárd eurós, a múlt évit egyharmadával meghaladó éves adózott eredmény nemcsak fennállásunk eddigi legjobb eredménye, hanem méltó szimbóluma is 200 éves évfordulónknak és fenntartható üzleti modellünknek, ami nagymértékben megváltoztatta a régiót, amelyben újra aktívak vagyunk" - mondta Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója. Az eredményből részvényenként 1,4 eurós osztalékot javasolt az igazgatóság.

A hitelintézet betét- és hitelállománya egyaránt 7 százalékkal bővült. A javuló eredményekhez hozzájárult, hogy a kelet-közép-európai régió, amelyben az Erste különösen aktív gazdasága dinamikusan fejlődik. Az alacsony munkanélküliségi ráta, a reálbérek növekedése, és a javuló gazdasági versenyképesség nagyobb kockázatvállalására és több beruházás elindítására ösztönzi a régió vállalkozóit - ez pedig áttételesen új munkahelyeket teremt. A pozitív hangulat a lakossági üzletágban is tetten érhető, ahol a lakáshitelek és fogyasztási hitelek iránti kereslet továbbra is stabil.

A pozitív hangulat az idén is kitart. Az Erste előrejelzése szerint Kelet-Közép-Európában a reál-GDP mintegy 3, Ausztriában pedig több mint 2 százalékkal nőhet az erős belföldi kereslet, a növekvő reálbér, az alacsony munkanélküliség, valamint az egészséges államháztartási helyzet miatt. A hitelállomány az egyszámjegyű skála közepén található mértében bővül, és a bevételek nagyobb ütemben nőnek majd, mint a költségek. A kockázati költségek valószínűleg emelkedni fognak, az egyéb működési eredményt pedig negatívan befolyásolja majd a romániai bankadó.

Tavaly a nem teljesítő hitelek aránya csoport szinten 3,2 százalékosra csökkent, a nettó kamatbevétel 5,3, a nettó jutalékbevétel pedig 3,1 százalékkal nőtt. A nettó kamatbevétel főleg annak köszönhetően emelkedett, hogy Csehországban és Romániában emelkedtek a kamatok, de Ausztriában is elindult felfelé a kamatszint. A díj- és jutalékbevételeket elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatások és a vagyonkezelési tevékenység növekedése húzta fel.

Itthon is jól megy

Magyarországon a hitelállomány a 2017 végi 3,6 milliárd euróról 4 milliárd euróra nőtt, a betétállomány 5 milliárdról 5,4 milliárd euróra hízott. A kis- és középvállalati hitelállomány 20 százalékkal nőtt, miközben a nem teljesítő hitelek aránya tovább csökkent 5,5-ről 3,7 százalékosra. Az üzemi eredmény eközben 18 százalékkal 206 millió euróra nőtt tavaly. A nettó eredmény is jobb lett, megközelítette 167 millió eurót. A teljes magyarországi bankcsoport - amelynek 15 százaléka a magyar állam tulajdonában van - nettó eredménye 3,6 százalékkal 183,4 millió euróra ugrott. A magyarországi leány költséghatékonysága is javult, a költség/bevétel arány 50,8 százalékosra csökkent tavaly.

Az Erste az elmúlt években több bankot is felvásárolt Magyarországon, a Postabank Zrt. akvizíciója után átvette a BNP Paribas privátbankját és a Citi lakossági üzletágát is. A Budapest Bank felvásárlását viszont nem tervezik az osztrákok. "Ha megkeresne bennünket valaki azzal, hogy vásároljuk meg, akkor elgondolkoznánk rajta" - mondta Andreas Treichl. (Egy éve egy hasonló eseményen a bankvezér úgy fogalmazott, hogy "a Budapest Bank megvétele nem érdekli" az Erstét. Majd 208. júniusában változás történt, mivel Jelasity Radován, a magyar Erste Bank elnök-vezérigazgatója a Reutersnak már nem zárta ki ennek lehetőséget, ahogy fogalmazott: "akkor beszéljünk erről, ha a kérdés fel lesz téve".)

Az elnök-vezérigazgató a magyar kormány bankadó csökkentésével kapcsolatos ígéretéről ma Bécsben azt mondta: betartották azt. A magyar állam 15 százalékos pakettal rendelkezik az Erste Bank Hungaryben.