A fiatal szakemberek európai versenyén nyújtott teljesítmények megerősítették, hogy a magyar szakképzés átalakítása jó irányba halad - mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szombaton, miután felkereste a grazi EuroSkills verseny magyar résztvevőit. Az Európa-bajnoságon minden egyes feladat projektmunka, és a magyar szakképzésben is a projektoktatás szellemiségét kívánják elterjeszteni. Pölöskeiné szerint ezért is fontos, hogy a gyakorlati szemléletű oktatás valósuljon meg a hazai szakképzésben.

Az ITM helyettes államtitkára a versenyt megtekintve úgy tapasztalta, hogy a magyar versenyzők szaktudása összemérhető és versenyképes a többi európai országokéval, sőt egyes területeken kimagaslóan teljesítettek - ez uóbbit az ipar 4.0 kategória bemutató versenyén a német vezető gratulációja is megerősítette a politikus számára.

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oktatási- és képzési ügyekért felelős alelnöke szerint a magyar csapat az egyik legnagyobb létszámú a mezőnyben, ott van a legnépesebb német, osztrák, orosz és francia válogatott mellett. A magyar válogatott 21 szakmában, 26 versenyzővel indult. A 21 szakmából 3 - az ipar 4.0, az ipari robotika és a szakápolás - bemutató szakma, ami azt jelenti, hogy most nem hirdetnek eredményt, hanem előkészítik a megmérettetést a következő világversenyre - ismertette az MKIK alelnöke.

A magyar szaktudás kivételes elismerését jelenti, hogy három szakmában - épületasztalos, szépségápolás, virágkötészet - főszakértőt, és további öt területen - bútorasztalos, festő, szárazépítő, villanyszerelő, víz-, gáz- és fűtésszerelő kategóriában - főszakértő-helyetteseket adhatott a grazi versenyen. Ők koordinálják a verseny és a szakmai feladatok végrehajtását. Magyarország az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az idén hetedik alkalommal vesz részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills versenyen.

A EuroSkills Graz 2021 rendezvényen szeptember 22-26 között 31 ország vesz részt, a 400 versenyző 19 országból érkezett, és 38 szakmában méretteti meg magát.