Most már jól látható a vízszintemelkedés mind a Balatonon, mind pedig a Velencei-tavon – mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella

Tavaly szeptember óta a tavaink 20 centiméterrel magasabbak, mint a minimális vízállások idején.

Ez annak köszönhető, hogy novemberben és decemberben már nem volt annyira száraz a vízgyűjtő terület, és az érkező csapadék le tudott folyni a tavakba. A Balaton vízgyűjtőjén januárban eddig 10 nap lehullott az egész havi átlag, így most a tó átlag vízállása 87 centiméter körüli. A Velencei-tó vízgyűjtőjén pedig január 1. és 10. között a januári átlagcsapadék 178 százaléka hullott le. Január második felében is várható csapadék ezen a területen.

A Velencei-tó szintje most már 80 centi körüli, ám még mindig nagyon sok hiányzik a tavaszi, ideális, 160 centiméteres magassághoz.

Siklós Gabriella hangsúlyozta: ha a most következő hónapokban az átlagosnál minden egyes hónap májusig jóval csapadékosabb lesz, akkor közelíthetjük meg az ideális nyár eleji vízállásokat mind a Balatonon, mind pedig a Velencei-tavon.

"A nagyobb folyóinkon egyelőre jelentősebb vízszintemelkedés ebből a csapadékból még mindig nem várható, ugyanakkor a kisebb folyókon igen" – mondta a szóvivő.