A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatai tiszteletben tartják a kormány döntését, amivel átmenetileg felső határt szab a töltőállomásokon forgalmazott 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízel gázolaj kiskereskedelmi árának, ugyanakkor remélik, hogy a jogszabály gazdasági hatásait a kormányzat folyamatosan követni fogja, és kész lesz egyeztetéseket folytatni a piaci szereplőkkel a szükségessé váló módosításokról, az intézkedés kivezetésének időpontjáról és feltételeiről. 

A MÁSZ ismertette: az országban működő mintegy 2000 töltőállomás több mint 15 ezer dolgozót foglalkoztat, a benzinkutak többségét kisvállalkozások üzemeltetik. A szövetség szerint szükséges lett volna a döntés előtt egyeztetéseket folytatni az iparág képviselőivel a megvalósítás lehetőségeiről és a bevezetés feltételezhető hatásairól.

A bejelentett ármaximálás szintje hatással lehet az iparág vállalkozásainak éves teljesítményére - állítja a MÁSZ, hozzátéve, hogy az elszenvedett veszteségek pedig kihathatnak a saját döntés vagy a jogszabályi kötelezettségek miatt tervezett beruházásokra. Az eddig ismertté vált részletek alapján a kormányzati döntés számításon kívül hagyta az olyan, az árszintre ható és a kormányzat hatáskörébe szintén beletartozó elemek csökkentésének lehetőségét, mint amilyen a jövedéki adó, a készletezési díj és az általános forgalmi adó (áfa).

A MÁSZ tagvállalatai a jogszabályi feltételek megismerése után kidolgozzák a végrehajtás részletes módját, amiről partnereiket haladéktalanul értesítik.