Európát jelenleg a számos energetikai terv közül éppen az Északi Áramlat 2. osztja meg a legnagyobb mértékben. Megvalósulása esetén a ma Ukrajnán keresztül a régiónkba szállított gáz jelentős része keleti szomszédunk megkerülésével kerülne Nyugat-Európába, és azt onnan tudnánk megvásárolni - fogalmazott a lapnak Kaderják Péter.

Nyugat-Európa támogatja ezt az elképzelést, mert pótolná az utóbbi időben gyengélkedő holland kitermelés miatt hiányzó gázforrásokat, ugyanakkor Kelet-Európa számára a projekt több hátránnyal járna, mint amennyi előny származhat belőle. Várhatóan áremelkedést okozna nálunk, hiszen a legolcsóbb gázszállítási irány az ukrán. Magyarországnak tehát érdekében áll az ukrán gáztranzit fenntartása, hiszen a legolcsóbb gázszállítási irány az ukrán - olvasható az interjúban.

Az államtitkár a jövő egyik legígéretesebb projektjének a román-magyar-szlovák-osztrák szállítási útvonal kialakítását nevezte. A paksi bővítés kapcsán pedig arról beszélt, hogy az európai klímapolitikával jelentős összhangban van a nukleárisenergia-termelés.

A teljes interjú itt olvasható.