Az utóbbi egy-két évtizedben több idegenhonos, és egész nagyméretű poloska is megjelent Magyarországon. Bár ez a jelenség most még újnak tűnik, kénytelenek leszünk hozzászokni ehhez a helyzethez - közölte Szövényi Gergely. Annak, hogy ilyenkor látjuk őket a leggyakrabban, az az oka, hogy ahogy beköszönt az őszies idő, a poloskák elkezdenek maguknak telelőhelyet keresni - indokolta az InfoRádionak az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa.

A zöld vándorpoloska az egyik leggyakoribb faj, amivel manapság például Budapesten tömegesen találkozhatunk. Ez az egyébként afrikai eredetűnek tartott poloska a trópusi, szubtrópusi vidékeken már világszerte elterjedt, és érdekes módon az utóbbi egy-két évtizedben elindult északnak - számolt be a szakember.

Mondhatjuk, hogy ez a klímaváltozás miatt van, amely lehetővé teszi, hogy itt megtelepedjenek. De az ember nemcsak a klímát változtatja meg, hanem egyre többet utazik is, és egyre több kertészeti növényt importál Olaszországból, Spanyolországból. Valószínű, hogy az ilyen szállítmányokkal érkeznek.

A zöld vándorpoloskát 2000-ben észlelték először Magyarországon, de az utóbbi 4-5 évben kezd nagyon feltűnővé válni a jelenléte. Ez nem egy egyedi jelenség, sőt, nem is csak a poloskák körében ismert. Az amerikai lepkekabóca majdnem ezekkel a poloskákkal egyszerre érkezett, és ugyanúgy szipókás rovar. De ugyanitt említhetem a harlekinkaticát is - sorolta az adjunktus.

A poloskafajok és a lepkekabóca is káros a növényekre, mert a szívóhatásukkal táplálékot vonnak el a növényektől, ráadásul nagyon sokféle növényt hajalmosak megkóstolni, és azokon elszaporodni. Önmagában ezzel is kárt okoznak a növényzetben, ám emellett már több fajról - köztük a zöld vándorpoloskáról is - bebizonyosodott, hogy a növényi vírusok átvitelében is szerepet játszhatnak.

Ha a lakásban lévő poloskát nagyon óvatosan megfogjuk, vagy egy pohárba, gyógyszeres fiolába betessékeljük egy papírlap segítségével, akkor talán nem ereszti ránk a bűzmirigyének a váladékát, utána pedig kiereszthetjük az ablakon - tanácsolta Szövényi Gergely. Előfordulhat, hogy visszatalál a poloska a lakásba.

Kevésbé humánus módszer az elpusztításuk, bár én nem javasolnám senkinek a rovarirtó-szerek túlzott használatát a lakásban, mert magunkat is ugyanúgy mérgezzük vele. Léteznek a mezőgazdaságban csalogató feromonos csapdák is, de nem tudok róla, hogy lakásokban is használnának ilyet - tette hozzá az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa.