A jelentős plusz költségek miatt az élelmiszert árusító automaták száma az elmúlt időszakban csaknem megfeleződött: 35  ezerről 20 ezerre csökkent - írja a hétfői Magyar Hírlap az MTI lapszemléje szerint.

A Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) közölte, 2018. július 1-jétől az élelmiszert árusító automaták kizárólag egy online felügyeletet ellátó,  úgynevezett AFE-eszközzel együtt működhetnek, ezzel az egységgel jelenleg mintegy huszonkétezer élelmiszer-automata rendelkezik. Az automaták felügyeleti szolgáltatásának hatósági ára nettó ötezer forint havonként és berendezésenként, a hatósági árat pedig a Pénzügyminisztérium állapítja meg évente. A cégeket viszont a havi díj felett egy gépenkénti húszezer forintos éves felülvizsgálati díj is terheli. Ezek együttesen mintegy hét-tíz százalékos extra költséget jelentenek az ágazat számára, az automaták havi átlagos nettó árbevétele a NAV adatai szerint mintegy százezer forint.

A szövetség az ágazat versenyképességének, illetve a piacon működő automata-berendezések számának megőrzése érdekében javasolja, hogy az automaták felügyeleti díját a lényegesen magasabb jövedelemtermelő képességű online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék. Javasolják továbbá az éves felülvizsgálat gyakorlati megvalósításának és díjának átgondolását, valamint a felügyeleti szolgáltatással összefüggő adminisztráció egyszerűsítését.