A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, mármár elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző "regélőhétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkos csütörtök.

Torkos csütörtökön - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területen a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

A Magyar Turizmus ZRt. egy népszokás felelevenítésével, a hamvazószerdát követő torkos csütörtök újjáélesztésével szeretné ráirányítani a figyelmet a hagyományok tárházára. A Nagy Ízutazásban részt vevő éttermekben március 2-án a vendégek 50 százalékos kedvezményben részesülnek, mind az étel-, mind az italfogyasztásból.

Az evés-ivás mellett játszani is lehet: az EstMédia különszámaként megjelent kiadványban található pecsétgyűjtő kártyára legalább hat különböző, az akcióban részt vevő étteremben kell pecsétet szerezni a fogyasztás alkalmával. A kártyákat beküldőket ajándékot kapnak, a szerencsésebbek pedig az év során négy alkalommal nagy értékű ajándékokat, belföldi hétvégi utazási csomagokat, kétszemélyes vacsorákat, reprezentatív könyveket nyerhetnek.