Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság költségvetési javaslata szerint az európai agrárium számára egy kifejezetten kedvezőtlen terv született - mondta Feldman Zsolt. A javaslat ugyanis 20,7 százalékkal csökkentené a 2014-20-as időszakhoz képest a következő hét év európai agrárköltségvetését. Mégpedig úgy, hogy a környezetvédelmi, fenntarthatósági elvárások növekednek és többlet kötelezettségekkel járnak.

Amennyiben ez a javaslat a jelenlegi formájában valósulna meg, Magyarország szempontjából ez azt jelentené, hogy 2,2 milliárd euróval kevesebb értékű támogatás érkezne a jelenlegi időszakhoz képest. Feldman Zsolt szerint Magyarország számára ez nem elfogadható. Ami az új, többéves pénzügyi kerettel kapcsolatban elfogadható lenne, hogy az a brexit után a britek befizetéseivel elvesző forrásokkal arányos legyen.

Tény, hogy a KAP az új költségvetési időszakban sok lényeges elemében változik. A termelők, a vidéken élők a változásokból előreláthatóan kevesebbet érzékelnek majd, annál nagyobb a kihívás a tervezett új szabályozásra való felkészülés a tagállamok számára.

A tagállamoknak a hagyományos program helyett most hétéves, az EU szinte összes agrártámogatását (területalapú, állat alapú közvetlen kifizetések, környezeti, valamint beruházási és egyéb vidéki támogatások) felölelő programot - úgynevezett Stratégiai Tervet - kell készíteniük. A programban a tagállamoknak éves előrehaladási vállalásokat kell tenniük. Amennyiben a vállalások nem teljesülnek, annak következményei lesznek a program végrehajtására is. Enyhülnek továbbá az előzetes, jogosultság alapú elvárások és ellenőrzések, a hangsúly a vállalások teljesítésén lesz, mind a gazdák/kedvezményezettek, mind a tagállamok szintjén. Így a remények szerint egyszerűsödik és korszerűsödik a KAP működése, a megfelelésről és a szabályok betartásáról az eredményekre és a teljesítményre helyeződik át a hangsúly - tette hozzá az államtitkár.

A magyar agrár-szakigazgatás már 2019 nyarán elkezdte a 2021-27-es stratégiai terv kidolgozását a "magyar KAP-ra" vonatkozóan, amely egyfajta "beavatkozási stratégia" lesz. Az Agrárminisztériumban (AM) működik egy tervezési koordinációs részleg, szakértőkből álló munkacsoportok alakultak az egyes fejezetek kidolgozására. A gazdák, az ágazati szereplők és a vidéken élők pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az AM által szervezett műhelybeszélgetéseken mondhatták el, hogy milyen szükségletek merülnek fel az új hétéves költségvetési időszakban a magyar agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatban. Ezek alapján a remények szerint 2020 nyarára elkészülhet a magyar KAP Stratégiai Terv első változata, amelyet az Európai Bizottság is megismerhet - talán már 2021 első negyedévében -, illetve magyar agrárszakemberek és a széles közvélemény is megismerhet és véleményezhet.