A keddi közleményben kiemelték: a több mint 23 millió európai gazdálkodót és 22 ezer szövetkezetet képviselő COPA-COGECA más szervezetekkel együttműködve kampányt indított a megállapodás jelenlegi formája ellen.

A kampányban felhívják a figyelmet arra, hogy a megállapodás mezőgazdasági fejezete számos hátránnyal jár, különösen az amúgy is érzékeny ágazatokban. A Mercosur-országokból (Mercosur: Dél-amerikai Közös Piac, tagja Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay, társult tagjai Bolívia, Chile, Kolumbia, Ecuador, Peru) importált baromfimennyiség megegyezik Dánia, Finnország és Svédország teljes termelésével - részletezték.

A közleményben arra is kitértek, hogy a megállapodás értelmében Európa olyan cukrot és etanolt importálna, amely nem felel meg a gyártási szabványainak. Brazília 27 olyan gyom- és rovarirtót használ, melyeket Európában betiltottak - mutattak rá.

A kettős mérce teljesen érthetetlen, és azzal jár, hogy a termelés átkerül olyan országokba, ahol a gyártási szabványok meghatározására nincs ráhatása Európának - összegezték.

Felidézték: az Európai Tanács portugál elnökének beiktatását követően újraindultak az EU és a Mercosur-országok közötti kereskedelmi megállapodás ratifikálására vonatkozó tárgyalások.

A NAK a COPA-COGECA szervezettel közösen a közlemény szerint felhívta az Európai Parlament figyelmét arra, hogy emelje fel a hangját a megállapodás ellen, védje a magyar, illetve az uniós gazdálkodók és a fogyasztók érdekeit.