Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar parlament kedden határozatban nyilvánította ki azt, hogy nem járul hozzá ahhoz, hogy Brüsszel a jogállamisághoz kösse az uniós támogatások megítélését. A kormánypárti többséggel elfogadott szöveget a pénteki uniós csúcs előtti figyelmeztetésnek szánták.

Brüsszelben ugyanis a költségvetési tárgyalások fontos eleme lesz az a javaslat, amely szerint az uniós források folyósítását blokkolhatják, ha egy országban rendszerszinten sérül a jogállamiság és a demokrácia. A Euronews egy sajtótájékoztatón kérdezte Vera Jourovát arról, szerinte fel kellene-e áldoznia az uniónak a jogállamisági mechanizmust azért, hogy elfogadják a költségvetést.

Nem értek egyet azzal, hogy a jogállamisági feltételrendszert feláldozzák. Ez a költségvetés nem csak a pénzről szól, hanem az értékekről is.

A bizottság készen árra, hogy megvédje a javaslatát, beleérve a szavazási rendszert és azt a mechanizmust, amely a jogállamisági sérelmek esetén léphet életbe az egyes tagállamoknál

-válaszolta Jourova, aki szerint a tagállamoknak meg kell érteniük, hogy a költségvetésnek ez az eleme létfontosságú az európaiak számára.

A sajtótájékoztatón szintén résztvevő igazságügyi biztos, Didier Reynders beszélt arról, hogy az országgyűlési határozat a Magyarország ellen folyó hetes cikkely szerinti eljárás leállítását is feltételül szabta ahhoz, hogy Magyarország megszavazza a költségvetést. Már tárgyaltunk az unió soros német elnökségével arról, mit tehetünk az év második felében azért, hogy értékeljük a helyzetet, vagy esetleg más jellegű lépéseket tegyünk.

Újabb meghallgatást is tarthatunk a hetes cikkely keretein belül, vagyis már zajlik a folyamat ebben az ügyben

- tette hozzá Reynders.

A biztos a jogállamisági feltételrendszerről azt mondta, a koronaválság miatt tervezett helyreállítási alapból több pénzt fognak rugalmasabban és gyorsabban elkölteni, ezért Brüsszelnek készen kell állnia arra, hogy reagáljon a szabálytalanságokra. Ez történhet az Európai Ügyészség bevonásával, de a megelőzésben szükség van a költségvetési támogatás felfüggesztésére is. Reydner szerint a legjobb az lenne, ha a fordított minősített többségi arányt használnák.

Az Európai Tanács kezében van az ügy megtárgyalása, de mi bízunk abban, hogy a tanácsban valódi támogatottsága lesz a javaslatnak

- mondta Reynders. A bizottság jogállamisági javaslata a szavazati arányok megváltoztatását is tartalmazza. A fordított minősített többség itt azt jelenti, hogy a költségvetési támogatás blokkolását az érintett tagállam csak akkor akadályozhatná meg, ha legalább 15 tagállamot maga mellé tudna állítani.

Az uniós csúcstalálkozó pénteken kezdődik a tagállami vezetők személyes részvételével Brüsszelben.