Charles Michel az Európai Tanács elnöke délután negyed hat körül nyitotta meg a vitát a magyar melegellenes törvényről. A magyar jogszabály már az EU-csúcs előtt is heves és meglehetősen széleskörű rekciókat váltott ki Európa-szerte, és a csúcsra tartó állam- és kormányfők, de még az ENSZ-főtitkár is rosszallását fejezte ki a jogszabály miatt.

Orbán Viktor azonban - ahogy korábban már Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek és sokan másoknak is - azt mondta: félreértik a törvényt.

"Nekünk nincs ilyen törvényünk. Nekünk a gyrmekek és a szülők jogait védő törvényünk van" - fogalmazott a magyar miniszterelnök a csúcsra érkezve külföldi és magyar újságíróknak.

Ez nem a homoszexualitásról szól, ez a szülőkről és a gyerekekről szól, ennyi

- mondta a miniszterelnök. 

Orbán mellett felsorakozott Janez Jansa szlovén miniszterelnök is, aki - Orbánhoz és a magyar tisztviselőkhöz hasonlóan - azzal próbálta hűteni a kedélyeket, hogy a kritikák és a panaszok csak "sok hűhó semmiért". Ezzel azonban a jelek szerint nem mentek messzire.

A svéd miniszterlnök, Stefan Löfven kifakadt és közölte az uniós kollégáival, hogy a svédeknek már elege van abból, hogy az EU-nak befizetett költségvetési pénzek olyan országokba mennek, amelyek nem tartják tiszteletben az uniós értékeket és a demokratikus alapelveket.

A svéd adófizetők nem érdekeltek abban, hogy olyanoknak juttasanak pénzt, akik nem tartják tiszteletben az értékeinket

- hangoztatta a Politico tudósítása szerint.

Rutte nem kertelt

Viktor, ha ezt csinálod, akkor miért maradsz az EU-ban?

- szögezte a magyar minszterelnöknek a kérdést a holland kollégája egy diplomata szerint. 

Egy másik diplomata szerint Rutte Orbán figyelmébe ajánlotta az 50. cikkelyt, az EU-szerződés azon pontját, ami lehetővé teszi egy tagállam számára, hogy kilépjen az EU-ból - derül ki a Politico helyi tudósításából. (Rutte már a csúcs előtt is hasonlókat nyilatkozott a helyi tudósítóknak.)

Varga Judit visszavágott

A holland miniszterelnök nyilatkozatára Varga Judit igazságügyi miniszter is válaszolt a Facebookon és a Twitteren is. Utóbbin a miniszterasszony azt írta, hogy a holland vezető kijelentése "nem több, mint egy újabb epizód a politikai zsarolás sorozatából".  Majd hangsúlyozta: "Magyarország nem akarja elhagyni az EU-t. Épp ellenkezőleg, meg akarjuk menteni a képmutatóktól."

 

 

A Facebookon pedig azt írta, hogy "Rutte úr a régi gyarmatosító arrogancia hangján szólalt meg, amikor térdelésre szólította fel a magyarokat! Amíg élek minden erőmmel azért fogok harcolni, hogy magyar embernek sose kelljen térdelnie se Rutte nevű, se semmilyen más gyarmatosító előtt." Varga Judit továbbá úgy vélte: "Hollandia vezetője ezzel a mondatával kiírta magát a civilizált emberek köréből!"

Fontolja meg!

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke is közvetlenül Orbánhoz fordult és arra kérte, "vegye fontolóra" a vitatott LMBTQ+-ellenes törvény miatt Európa-szerte kirobbant "értetlenséget és kritikát". Sassoli erről újságíróknak beszélt még az Európai Tanács ülése elején.

Sassoli azt is elmondta a Politico szerint, hogy a csütörtöki csúcstalálkozón arra kérte Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy "ne tartózkodjon" a jogállamisági mechanizmus alkalmazásától, rámutatva, hogy az már "európai jog". 

"Ez már nem egy függőben lévő rendelkezés, ezt alkalmazni kell" - emelte ki az EP elnöke, aki megjegyezte, hogy az Európai Bizottságnak 2 hónapja van, hogy a Parlament kérésére válaszoljon. Amennyiben nem lép a Bizottság, az EP az Európai Bírósághoz fordul - tette hozzá.

Az EU nem a Szovjetunió

A portugál miniszterelnök, António Costa arra hívta fel a figyelmét Orbán Viktornak, hogy az uniós elvek betartása nem választható. 

Az EU nem olyan épülő birodalom, mint az Szovjetunió. Te önként döntöttél úgy, hogy belépsz a klubba és mi örültünk, hogy csatlakozol. De ha belépsz, akkor tartanod kell magad a szabályokhoz és az értékekhez. Néhány ország, mint Svájc vagy Norvégia nem akart csatlakozni az EU-hoz, csak a gazdasági részében akart részt venni

- mondta Orbánnak a portugál miniszterelnök.

A luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel személyes és érzelmes megjegyzést tett Orbánnak a vita közben:

Nyolc éve ismerjük egymást, de ez megérintett. Én nem lettem meleg. Én az vagyok, ez nem egy választás. Láthatod, hány LGBTI-fiatal követ el öngyilkosságot. Ez nagyon rossz. Ez megbélyegző. Franciaországban már melegellenes plakátok jelentek meg. Az embereket kisebbséggé nyilvánítod. Ez valóban szörnyű egy európai országban. Az anyám utálja, hogy meleg vagyok, ezzel együtt élek. És most ezt törvénybe foglalod. Tisztellek, de ez egy vörös vonal. Alapvető jogokról van szó, a másság jogáról.

Nulla hajlandóság?

A magyar törvénnyel kapcsolatban a Politicónak Miltiadis Varvitsiotis görög külügyminiszter-helyettes a csúcs előtt azt mondta, országa a héten szintén aláírta a vitatott magyar törvényt elítélő nyilatkozatot, mert Budapest a füle botját sem mozgatta a kritikákra. Az uniós ügyekért felelős politikus megjegyezte, hogy a törvényjavaslattal kapcsolatos aggályokat a magyar kormány ellen irányuló zsarolásnak titulálva utasította vissza, ami nem volt egy nagyon konstruktív álláspont és hozzáállás.

A melegellenes törvény azonban nem az egyetlen olyan ügy, ami aggasztja a görög politikust. Varvitsiotis egy keddi miniszteri találkozón felvetette a politikai korrupcióval, a sajtószabadsággal, és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmakat is. A politikust elmondása szerint az lepte meg, hogy amikor megkérdezték a magyar felet arról, hogy milyen lépéseket kíván tenni a kritikák megoldása érdekében, a magyar fél semmilyen hajlandóságot nem mutatott arra, hogy a pozitív irányba lépéseket tegyen. 

Magyarország hajthatatlansága rossz fényt vet az egész EU-ra

- fogalmazott. "Nem exportálhatjuk a demokráciát, az emberi jogokat és nem lehetünk a közös értékek világítótornya, amelyhez szeretnénk, ha a világ is csatlakozna, ha mi magunk nem tudjuk ezeket megvalósítani egymás között" - tette hozzá. A görög politikus továbbá azt is megjegyezte, hogy azoknak az európai kormányoknak, amelyek új szavazókat akarnak maguknak megnyerni, szem előtt kell tartaniuk, hogy a fiatalabb korosztályok "nagyon érzékenyek a diszkriminációra".