Az Európai Bizottság (EB) úgy határozott, hogy az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés jogellenes korlátozása miatt, amely ellentétes a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvnek (2013/32/EU) az Alapjogi Charta 18. cikkével összhangban értelmezett 6. cikkével.

A menekültügyi eljárásokról szóló irányelv 6. cikkének értelmében a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a területükön (a határaikat is beleértve) tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok és hontalan személyek ténylegesen gyakorolhassák a nemzetközi védelem iránti kérelem benyújtásához való jogukat - emlékeztet az Európai Bizottság.

A magyar jog rendelkezései szerint a harmadik országbeli állampolgároknak ahhoz, hogy nemzetközi védelemért folyamodhassanak Magyarországon, először valamely, az EU területén kívül található magyar nagykövetségen szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, amelyben kinyilvánítják, hogy menedékjogért kívánnak folyamodni, továbbá rendelkezniük kell az e célra kiadott különleges beutazási engedéllyel.

A bizottság úgy véli, hogy ez a szabály a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés jogellenes korlátozását jelenti, ami ellentétes a menekültügyi eljárásokról szóló, az Alapjogi Chartával összefüggésben értelmezett irányelvvel, mivel kizárja, hogy a Magyarország területén – ideértve az országhatárt is – tartózkodó személyek nemzetközi védelemért folyamodjanak.

Az EB szerint a Covid-19-világjárvány kezelése, amely a magyar jog kinyilvánított célja, nem indokolhat ilyen szabályt, ezért az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot.

Sajátos értelmezés

Brüsszel azt szeretné, hogy migránsokat engedjünk be Magyarországra - véli a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Közleményben azt írják, "Brüsszel" csütörtöki döntésével újra világossá tette: azt szeretné, "migránsokat engedjünk be Magyarország területére azért, hogy az országban adják be a kérelmüket". Ez jelenleg csak az országhatáron kívül, a magyar külképviseleteken lehetséges. Ha a magyar kormány eleget tesz az Európai Bizottság kérésének, a beengedett migránsok Magyarországon maradnak, nem fogják elhagyni az ország területét - írtai a KTK, amely azonban nem részletezi, hogy szerinte miért maradnának itt a menekültek, ha nem kapnak menekültügyi védelmet.