Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közölte, hogy októberben az euróövezetben 1,8 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom szeptemberhez képest, amikor az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,8 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak augusztussal összevetve.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a szeptemberi stagnálás után októberben 2,7 százalékkal esett, míg az EU-ban a szeptemberi 0,3 százalékos bővülést követően októberben már 2,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Szeptemberhez képest Luxembourgban nőtt a legnagyobb mértékben, 2,6 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom októberben. Cipruson, Máltán és Portugáliába egyaránt 0,5 százalék, Spanyolországban pedig 0,4 százalék volt a bővülés.

A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben, 4,6 százalékkal Ausztriában csökkent, Horvátországban 4 százalékkal, Belgiumban pedig 3,3 százalékkal mérséklődött.

Októberben éves bázison Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben, 8,5 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom. A második legnagyobb növekedés Máltán volt, 7,2 százalékkal, majd Lettországban 5,7 százalékkal. A legjelentősebb éves csökkenés Dániában volt, 9,5 százalékos, majd Svédországban 6,4 százalékos és Belgiumban 5,7 százalékos.

Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom havi szinten 0,4 százalékkal csökkent, éves összevetésben 0,7 százalékkal nőtt októberben - az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint.