Az idei éves átlagos 3,6 százalékos GDP-növekedés 2023-re 2,6 százalékra lassulhat a magyar gazdaság bővülése – böngészte tovább a Népszava az Európai Bizottság (EB) gazdasági előrejelzését. A magyar gazdaságot tehát megüti ugyan az orosz-ukrán háború, de nem áll le a növekedés. Az idei első negyedévben még biztosan fennmaradt az hétszázalékos éves gazdasági növekedés - a Portfolio által összegyűjtött elemzői előrejelzése szerint.

Mivel minden jel arra utal, hogy valóban nagyon erős volt a növekedés január és március között, ebből az következik, hogy az év második felében alig 1-2 százalékkal nőhet a gazdaság, sőt nem kizárt a technikai recesszió sem, ami azt jelentené, hogy két egymást követő negyedévben is csökken a magyar GDP.

A bizottság szerint az infláció (a harmonizált fogyasztói árindex) a tavalyi 5,2 százalékról az idén 9 százalékra emelkedik, majd 2023-ben 4,6 százalékra csökken. Brüsszelben azzal kalkulálnak, hogy a magyar infláció 2022 III. negyedévében - bőven 10 százalék felett lehet - tetőzik, és arra számítanak, hogy a kormány ekkor vezeti ki az üzemanyagok és egyes élelmiszerek árplafonját. Az nem derül ki, hogy a Bizottság milyen alapon számol az árstopok nyári megszüntetésével, ám lehet, többet tudnak Brüsszelben magyar kormány gazdaságpolitikai terveiről, mint amit idehaza megoszt a nyilvánossággal a kormány.

Az brüsszeli elemzők ugyanakkor azzal számolnak, hogy a lakossági energiaárakat tartósan befagyasztja a kormány, a rezsicsökkentés ugyan jótékonyan hat az inflációra, de rontja a növekedést és az államháztartás helyzetét, hiszen energiaszámlán keletkező veszteséget a költségvetésnek kell kifizetnie. Az EB azzal számol, hogy idén mintegy 600-700, jövőre további 500 milliárd forint kiadással jár a rezsicsökkentés.

Ugyan tavaly a várnál erőteljesebb növekedésnek köszönhetően nagyobb mértékben csökkent GDP-arányos államadósság, ez idén és jövőre gyakorlatilag leáll. Az előrejelzés szerint 2022-ben az államháztartás hiánya a GDP 6 százaléka lesz a kormány által tervezett 4,9 százalékkal szemben és csak jövőre csökkenhet erre a szintre.