Az EP-választásokon minden uniós polgár, akinek a lakóhelye olyan tagállamban van, amelynek nem állampolgára, ott is választójoggal rendelkezik. Vagyis azok a magyar állampolgárok, akik az EU más tagállamában élnek, szavazhatnak az ottani jelöltekre a magyar listák helyett. A Nemzeti Választási Iroda az MTI érdeklődésére szombaton közölte, hogy 2437 magyar állampolgár jelezte, hogy más, a tartózkodási helye szerinti uniós tagállam európai parlamenti (EP-) listájára akar szavazni.

A legtöbben, 1387-en németországi, 145-en olasz, 143-an svéd, 134-en spanyol listákra voksolnának, és más államokban is lesz magyar szavazó. Ezeket a választópolgárokat az NVI törölte a magyarországi névjegyzékből.

QP | Quality Placement

Öt éve 7703-an jelezték, hogy más uniós tagállam EP-listájára akarnak szavazni, a legtöbben, 3167-en akkor is a német listákra szerettek volna voksolni.

Honnan szavaznak magyar listára?

Az EP-választáson arra is lehetőség van, hogy az unió más tagállamaiban élő, Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárok magyar EP-listákra szavazzanak. Az uniós polgárok - ha a magyar listára akartak voksolni - május 10-éig kérhették névjegyzékbe vételüket.

Az NVI összesítése szerint 3390-en jelezték, hogy a magyarországi EP-listákra szavaznának: a legtöbben, 1263-an a német lista helyett szavaznának a magyarra, mellettük 525 szlovák, 305 román és 261 lengyel állampolgár jelezte, hogy a magyar listákra voksolna a saját országa listái helyett. A többi tagállam állampolgárai közül ennél kevesebben vetették magukat fel a magyarországi névjegyzékbe.

Az NVI öt évvel ezelőtt 1625 választópolgárt vett fel így a névjegyzékbe, akkor is a legtöbb, 579 német volt, emellett 223 román, 212 szlovák, 130 lengyel és 100 brit állampolgár jelezte, hogy magyar listára voksolna.