Kifogástalanul időzítette a Fidesz a “pedofiltörvényt”: az Európa-szerte vitatott jogszabályi módosításokat szinte közvetlenül a magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló uniós vita előtt szavazta meg az Országgyűlés - írja a Népszava. Az elmúlt napokban több EU tagállam vezető politikusa aggályát fejezte ki az LMBTIQ közösséget diszkrimináló és az uniós értékeket szerintük súlyosan sértő törvényi előírások miatt.

Így borítékolható volt, hogy a Magyarországgal szemben folyó 7. cikkelyes eljárás keddre tervezett meghallgatásán is a homofób törvényeké lesz a főszerep. Az európai ügyekért felelős miniszterek luxemburgi ülésére a Benelux országok erőteljes hangú nyilatkozattal érkeztek, amelyhez a vita végéig még tíz ország csatlakozott. A baltiakon kívül egyetlen közép- és kelet-európai tagállam sem írta alá a nyilatkozatot.

A deklaráció szelleme áthatotta a kétórás eszmecserét, amelyen Varga Judit igazságügyi miniszter képviselte a magyar kormányt. Vera Jourová, az Európai Bizottság illetékes biztosa arra lyukadt ki, hogy a 2019. végén tartott utolsó meghallgatás óta nem tapasztalható, hogy a magyar hatóságok erőfeszítéseket tennének a szerződésekbe foglalt európai uniós értékek érvényesítésére. Ugyanakkor a 7. cikkely keretében zajló meghallgatásról nem készül záróközlemény, az ülést levezető elnök nem fogalmaz meg következtetéseket.