Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Opinio Intézet által készített femérés - amelnyek eredményét a Euronews ismertette - korra, nemre és végzettségre reprezentatív, melyet 473 fős mintán végeztek: 18-59 év közötti, okostelefonnal rendelkező budapesti lakosok válaszoltak a kérdésekre. Ez alapján a férfiak 84, míg a nők 68 százaléka hallott már arról, hogy a kínai Fudan egyetem a magyar fővárosban létesítene kampuszt és több mint 90 százalékuk ellenzi azt, hogy a felsőoktatási intézmény létesítésére a magyar kormány 500 milliárdos hitelt tervez felvenni Kínától.

A Euronews szerint a kutatás alapján nincs jelentős eltérés a Fudan megítélésében a válaszadók végzettsége, neme, illetve életkora alapján.

A kínai egyetemi kampusz helyén eredetileg egy 8500 magyar hallgatót befogadó diákvárost terveztek. A két intézmény közti választást felvető kérdésre a kutatás résztvevőinek elsöprő többsége, 91 százalék válaszolta, hogy a magyar diákokat kiszolgáló intézményt kell előtérbe helyezni a kínai egyetemmel szemben.

Bár a kínai Fudan egyetemet a világ 50 legjobbja között tartják számon, ez nem befolyásolta a megkérdezetteket, akiknek 80 százaléka gondolja úgy, hogy ezzel együtt sem jó döntés a budapesti terjeszkedés támogatása.

"Miért kellene Magyarországnak vagy Budapestnek pont egy kínai egyetemet befogadni, mikor néhány éve űzte el a CEU-t, amely magánpénzből hozott létre köz számára értéket. Ez állami beruházás, amely a magyar adófizetők fizetnek annak érdekében hogy kínai egyetem jöjjön Magyarországra, amelynek a statútumában szerepel a marxizmus, leninizmus és a kínai kommunista pártvilágnézetének képviselete" - nyilatkozta a múlt héten az Euronewsnak Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A kormány álláspontja az, hogy az ország jól jár a Fudan Magyarországra költözésével, a Diákváros beruházást pedig nem érinti a kínai kampusz építése.