A Magyar Közlönyben megjelent határozatban a kormány az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésével összefüggésben, a programsorozatra történő felkészülést elősegítve, továbbá Veszprém Megyei Jogú Város és térsége fejlődését támogatva hagyta jóvá a 24 milliárd forintot. Ebből idén 500 millió, jövőre 22,5 milliárd, míg 2023-ban 11 milliárd forint használható fel.

A kormány nem először fordít súlyos milliárdokat erre a célra. A Napi.hu augusztusban adott hírt arról, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatra történő felkészülést elősegítve, Veszprém Megyei Jogú Város és térsége fejlődését támogatva a kormány 49,5 milliárd, míg a Veszprémi Főegyházmegye részére 39 milliárd forintot hagyott jóvá.

Egy héttel ezelőtt pedig arról írtunk, hogy a Központi Maradványelszámolási Alapból 6 milliárd 661 milliót csoportosított át a kormány. Ebből az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre 3,3 milliárd forint jutott.

A projekt felelőse Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa.

Hamza Gergely, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 marketing és kommunikációs menedzsere azzal kereste meg portálunkat, hogy a kormány által augusztusban előirányzott 49,5 milliárd forint nem változott, a mostani 34 milliárd forint csak az előbbi keret konkretizálása, illetve ütemezése.