Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszandr Lukasenka és Orbán Viktor megvitatják a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésének és közös projektek megvalósításának lehetőségeit.

Tárgyalnak az Európai Unió és Fehéroroszország együttműködéséről is a Keleti Partnerség keretében. A minszki megbeszéléseken szóba kerülnek a regionális és globális kihívások is - tette hozzá Havasi Bertalan.

Fehéroroszország is sajátságos járványkezelési pályát választott a koronavírus pandémia kapcsán: bár bevezettek bizonyos korlátozásokat, valódi kijárási tilalomról sokáig nem döntöttek, például nézők előtt tartottak focimeccseket. A betegség el is terjedt az országban, mert összesen 45 981 fertőzést regisztráltak, összesen 253 ember pedig belehalt a Covid-19-be.

A magyar kormány és a belarusz között az elmúlt években erősödött a kapcsolat: 2019 márciusában például a vízum és tartózkodási engedély ingyenessé tételével segített a kormány az országból érkezők elhelyezkedését. Ekkor egyértelműen az volt a cél, hogy vendégmunkások érkezzenek a fehéroroszoktól, de az még a járvány előtt volt, amikor a munkaerőhiány határozta meg a magyar helyzetet, míg most a kialakult válságban sok a munkanélküli.

Fehéroroszországot egyébként Európa utolsó diktatúrájaként, máskor Oroszország szatellitállamaként szokták emlegetni.

Frissítés:

A csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből kiderül, hogy Magyarország 165 millió forint költségvetési forrást biztosít az Uszpenszkij Szűz Mária és Szent Sztaniszláv Székesegyház rekonstrukciójára.