Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Rio Tinto Group esése hathavi mélypontra húzta a bánya- és acélipari vállalatok papírjait a Bank of America Merrill Lynch Global Research iparági leminősítésének hatására. A British Airways 3,5 százalékot esett, miután a bíróság nem találta jogellenesnek a légitársaság légiutas kísérőinek sztrájkját.

A Dow Jones Stoxx 600 index május 7-e óta legmélyebb pontjára esett 2,3 százalékos gyengüléssel a délutáni londoni kereskedelemben. A mutató 5,2 százalékot gyengült az elmúlt két napban, miután Németország egyoldalúan betiltotta bizonyos pénzintézetek shortolását.

Egyes szakkommentek szerint ebben a lépésben nem is az a nyugtalanító, hogy léptek, hanem ahogy megtették ezt a lépést. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy válság idején ráadásul egységet kellene mutatni, de ez egyelőre nem látszik. Franciaország például nem tervezi, hogy követi Németország példáját. Sőt, a francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde, nagyobb a koordináció szükségességét hangsúlyozta válság idején. Az olasz Il Sole 24 Ore napilap pedig az ECB egyik tisztviselőjét idézve arról írt, hogy Németország még az ECB-t sem informálta a tervéről.

A részvények méginkább estek és az euró is gyengült a dollárral szemben, amikor kiderült, hogy az amerikai munkanélküli segélyért első alkalommal folyamodók száma váratlanul megugrott. Ennek hatására a Standard & Poor's 500-as index is a 200 napos mozgóátlaga alá esett.

A piac a rettenetes bizonytalanság örvényében van - jellemezte a helyzetet David Buik, a londoni BGC Partners piaci elemzője a Bloombergnek. Minden egyes szegmens esett.

A kereskedés végén a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,7 százalékkal, a frankfurti DAX-30 2 százalékkal, a párizsi CAC-40 2,3 százalékkal volt a szerdai záróértéke alatt.