A légszennyezettséggel összefüggő jogsértés Budapest és környéke, valamint a Sajó-völgye kapcsán 2005-től, Pécs esetén 2011-től fennáll, az ítélet szerint így tartós és rendszeres lett.  Az uniós jogszabályok alapján egy évben legfeljebb 35 napon lehet magasabb a PM10-koncentráció az egészségügyi határértéknél.

Magyarország egyes részein azonban szinte minden évben előfordul, hogy 70-90 napon keresztül meghaladják ezt a mérőállomásokon mért adatok. Az Európai Bíróság szerdán kihírdetett ítélete hangsúlyozza, hogy nem kizárólag a határértékek túllépése vezetett az elmarasztaláshoz, hanem az is, hogy a magyar kormány nem tette meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy ezek a túllépések a lehető legrövidebb ideig tartsanak, illetve megszűnjenek.

Tíz év alatt mit csináltak?

A Levegő Munkacsoport különösen sajnálatosnak tartja az ítéletet, mert a magyar kormánynak több mint tíz éve lett volna a kellő intézkedések elfogadására és végrehajtására, de ezt az Európai Bizottság és civil szervezetek folyamatos jelzései és konkrét javaslatai ellenére sem tette meg. Született ugyan egy kormányhatározat 2011-ben a PM10 kibocsátáscsökkentési programról, de az ebben szereplő intézkedések túlnyomó részét nem hajtották végre - mutatott rá Bendik Gábor, a civil szervezet jogásza.

A jogsértés egy rendkívül komoly egészségügyi, környezeti és gazdasági következményekkel járó mulasztás - hívta fel a figyelmet Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. Hazánkban évente mintegy 13 ezer ember idő előtti halála köthető a rossz levegőminőséghez, nem beszélve az évi közel egymillió megbetegedésről és a sok százmilliárdra rúgó gazdasági károkról .

Tenni kellene valamint a fűtés és közlekedés területén

Szegő Judit ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az Európai Bíróság ítélete abban is fontos megállapítást tett, hogy a határon túlról érkező szennyezés nem mentesít egy országot a kötelezettségeinek teljesítése alól. Sőt a kedvezőtlen földrajzi és időjárási viszonyok éppen, hogy nagyobb felelősséget rónak a döntéshozókra, hogy csökkentsék a szennyezettséget - hangsúlyozta a szakember.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szerint ha a kormány irányt és sebességet vált, akkor talán még el lehet kerülni, hogy az Európai Bíróság komoly pénzügyi szankciókkal sújtsa az országot. Ehhez azonban feltétlenül szükséges, hogy a már kidolgozott terveket azonnal végrehajtsák és további hatékony lépéseket dolgozzanak ki, elsősorban a lakossági fűtés és a közlekedés terén.