Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szóvivő azt írta: szerdai ülésén a biztosi testület megvitatta az említett rendelet szerinti eljárás következő lépéseit, és megbízta Johannes Hahn költségvetésért felelős biztost, hogy tájékoztassa a magyar hatóságokat azokról az intézkedésekről, amelyeket a bizottság szándékozik javasolni, amennyiben a kormány korrekciós rendelkezéseit továbbra sem ítéli mindenben kielégítőnek.

Az Európai Bizottság szerint a kormány június végén küldött válasza - bár tartalmaz több korrekciós lépést - nem ad megfelelő választ a testület összes aggályára, de még mindig lehetőség van arra, hogy a kormány időben ismertesse Brüsszellel a megfelelő intézkedéseket.

A levélben az uniós biztos konkrét pénzügyi lépéseket helyez kilátásba arra az esetre, ha nem születik megegyezés, ezekről azonban a testület nem kívánt részletekkel szolgálni a Népszava megkeresésére. Mindössze annyit jegyzett meg, hogy "az áprilisban elküldött írásbeli értesítésére érkezett magyar válasz nem ad kielégítő válaszokat az általa felvetett aggályokra".

Egy hónap haladék

Magyarországnak most egy hónap áll rendelkezésére, hogy benyújtsa észrevételeit - tette hozzá a szóvivő. Az Európai Bizottság kész folytatni a tervezett intézkedések megfelelőségéről szóló megbeszéléseket.

Az uniós testület figyelembe veszi a legutóbbi magyar döntéseket és azokat is, amelyeket a kormány a következő hónap során még esetleg indítványoz, mielőtt határozna arról, hogy javasol-e lépéseket az ügyben az EU-tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak - tette hozzá az MTI szerint Arianna Podesta bizottsági szóvivő.

Az Európai Bizottság április végén küldött értesítést Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő feltételességi mechanizmus elindításáról. Ursula von der Leyen elnök a korrupció elleni fellépést a nevezte meg a legfontosabb feltételnek az eljárásban.

Az írásbeli értesítésben aggályokat fogalmaztak meg a közbeszerzési rendszerrel, a nyomozó- és vádhatóságok függetlenségével, a korrupció elleni harccal, a mezőgazdasági támogatásokhoz fűződő feltételezett összeférhetetlenségekkel kapcsolatban - írta korábban a Népszava.

A kormány június 27-én küldte el válaszát a bizottság aggályaival kapcsolatban