Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor fizetése márciustól 860 ezer forinttal havi bruttó 5 727 000 forintra nőhet – ezt számolta ki nemrég az RTL. Vajon ez az összeg hogyan viszonyul a magyar keresetekhez és nyugdíjakhoz, illetve hol áll nemzetközi viszonylatban? – erre kereste a választ most az Euronews.

Az infláció és az élelmiszerárak emelkedésének tekintetében az uniós ranglistát vezeti, nemzetközi összehasonlításban pedig az élbolyba verekedte be magát. A magyar átlagbér csak a bolgárnál jobb valamelyest, ahol 2021-ben a bruttó átlagkereset épp csak hogy meghaladta a tízezer eurót, egészen pontosan 10 345 volt, forintosítva ez évi 4,1 millió forintot jelent. A magyaroknál többet kerestek a románok, lengyelek, görögök, szlovákok, sőt a horvátok is, ahol az év elejétől az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az éves horvát bruttó átlagkereset a negyedével, 25 százalékkal volt magasabb a magyarnál, és meghaladta a 16 ezer eurót, azaz majdnem 6,5 millió forintot tett ki.

Az uniós miniszterelnöki bruttó fizetések összehasonlítása egy kicsit körülményesebb a naprakész adatok hiányában – de a portál tett egy kísérletet

Felhívják a figyelmet arra, hogy az adatok kormányzati forrásokból és sajtóértesülésekből származnak. 

Eszerint az Európai Unió tagországainak miniszterelnöki bruttó éves átlagfizetése tavaly, 2022-ben 52,7 millió forint volt. Orbán Viktor még tavalyi, havi csaknem 4,9 milliós, évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével – a magyar átlagkeresetektől eltérően – többet keresett az uniós átlagnál.

Egy picit nagyobb volt az éves bruttó bére a finn Sanna Marinnál, kevesebbet keresett azonban a holland, francia, svéd, luxemburgi, ír, belga és dán kormányfőnél.

Az Európai Unió legjobban fizetett kabinetvezetője az osztrák kancellár átszámítva évi több mint 112, illetve a német kancellár 362 278 eurós, csaknem 145 millió forintos bruttó fizetésével.

A lista végén a horvát kormányfő kullog, a sorrend azonban csalóka, mert Andrej Plenković fizetését – mint írják – nettóban mutatják ki.

Annál meglepőbb a Magyarországnál négyszer népesebb Lengyelország miniszterelnökének szerény helyezése a fizetési rangsorban.

Mateusz Morawieckinek háromszor kisebb bérrel kell beérnie, mint Orbán Viktornak

A lengyel kormányfő fizetése húszezer zloty havonta, azaz egy év alatt valamivel több mint húszmillió forintot keresett. Az összes többi, nem felsorolt ország kormányfője az uniós átlagnál kevesebbet keresett tavaly.

Szembetűnő – jegyzik meg –, hogy a magyar átlagkeresetek és a magyar miniszterelnök éves fizetése uniós sorrendben mennyire eltér egymástól. És még nagyobb lesz a különbség, miután Orbán Viktor márciustól automatikusan fizetésemelésben részesül.

Tavalyi havi bruttó keresete 4 870 000 forint volt, márciustól nagyjából 17,7 százalékos emelésre, azaz bruttó 5 727 000 forintra nőhet. Értelemszerűen nem ennyit kap kézhez, a havi nettó keresete azonban eléri a csaknem négymillió forintot, durván tízezer eurót. Az összeg az átlagnyugdíj húszszorosa.

A miniszterelnök bruttó keresete a minimálbér huszonötszöröse, a pedagógusi minimálbér csaknem tizenötszöröse, és mintegy tízhavi bruttó átlagkeresetnek felel meg.

A 2018-ban elfogadott törvénymódosítás alapján az országgyűlési képviselőknek sincs okuk inflációs aggodalomra. Alapfizetésüket ugyanis az előző éves átlagbérek háromszorosában határozták meg. Juttatásaik – a miniszterelnökéhez hasonlóan – előreláthatóan 17,7 százalékkal, legalább 230 ezer forinttal nőnek.

Az országgyűlési képviselők bére automatikusan igazodik az átlagkeresethez

A képviselői alapbér az RTL számítása szerint a tavalyi bruttó 1 316 000 forintról márciustól 1 549 000 forintra nőhet. A képviselők többsége azonban magasabb fizetésemelésre számíthat, mert a bizottsági tagság növeli szorzójukat. Egy tagsággal több mint 1,8 millió, kettővel csaknem 2,2 millió lehet a bruttó bérük.

Orbán Viktor kormányfőnek ugyanakkor nemcsak a képviselői alapbér jár, hanem – a nyári fizetésemelése óta – a házelnöki tiszteletdíjjal megegyező összeg is. Ez utóbbi az alapjuttatás 2,7-szerese. A 17,7 százalékos átlagbér-emelkedéssel számolva márciustól a miniszterelnök fizetése a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet, ami bruttó 857 ezer forintos fizetésemelésnek felelne meg.