Az Európai Parlament brüsszeli, kétnapos plenáris ülésének zárónapján 509 szavazattal, 152 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett jelentést fogadott el az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentéséről.

A képviselők üdvözölték az uniós bizottság észrevételeit az egyes tagállamok jogállamiságával állapotával kapcsolatban, megjegyezték azonban, hogy az ügyek szélesebb körére, az összes uniós értékre kiterjedő vizsgálatára van szükség, különbséget téve a jogállamiságot érintő rendszerszintű és az egyedi, egymástól független jogsértések között. Véleményük szerint a jelenleg önmagában álló jelentésnek egy állandó, átfogó és hatékony eljárás részévé kellene válnia úgy, hogy például az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljáráshoz, a költségvetési feltételrendszerhez és a kötelezettségszegési eljárásokhoz kapcsolódó konkrét ajánlásokat is megfogalmaz.

Az EP-képviselők határozott fellépést sürgettek az uniós értékek megsértésének akadályozására az egyes tagállamokban. A demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok egymást kölcsönösen erősítő értékek, sérelmük rombolja az Európai Unió egységét. A jogállamiság tiszteletben tartása pedig az unió egészét és a tagállamokat is köti minden kormányzati szinten - idézi az MTI.

A jelentés "elítéli a Magyarországon és Lengyelországban folytatott politikai nyomásgyakorlást, hogy a nemzeti bíróságok ne kezdeményezhessenek az Európai Unió Bírósága előtt előzetes döntéshozatali eljárásokat", ez ugyanis - mint írták - szembe megy az uniós szerződésekkel. A jelentés foglalkozik az ombudsman függetlenségét aláásó közelmúltbeli lengyel lépésekkel és azzal, hogy Magyarország nem hajtja végre az Európai Bíróságon született döntést a civilszervezetek finanszírozásának korlátozásával kapcsolatban. A képviselők sürgetik az Európai Bizottságot, hogy emiatt indítson Magyarország ellen visszatartó erejű pénzügyi szankciókat eredményező eljárást az uniós bíróságon.

Az Európai Bizottság 2021-es jogállamisági jelentése várhatóan júliusban jelenik meg.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljutatott közleménye szerint írásbeli hozzászólásában kijelentette: a jogállamisági hadjárat egyik fő eszköze lett az Európai Bizottság által évente kiadott jelentés, mely a tagállamok pártatlan értékelése helyett ideológiailag elfogult álcivil szerveztek vádaskodásaiból áll.

"Megszoktuk már, hogy a baloldali-liberális fősodor a jogállamiság fogalmát használva folytat ideológiai hadjáratot azokkal szemben, akik nem értenek egyet velük. Ennek egyik fő eszköze lett az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentése, amelynek hamarosan érkezik a 2021-es kiadása" - fogalmazott.

Elmondta, az Európai Parlament még több, a tagállamok hatáskörébe tartozó területet vonna a vizsgálódás körébe, és jogi, pénzügyi eszközökkel büntetné azokat, akik másképp gondolkodnak. Szavai szerint nem véletlenül Magyarország és Lengyelország kerül ismét a hazugságok célkeresztjébe. Azokat büntetnék, akik elutasítják a bevándorlást, más elképzeléseket fogalmaznak meg Európa jövőjéről, felszólalnak az erőszakosan terjeszkedő genderideológia ellen - emelte ki.

Az ilyen politikailag elfogult és egyoldalú jelentések nem szolgálják Európa érdekét, csak aláássák az unió egységét és törésvonalakat hoznak létre a tagállamok között - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.