Európai uniós petíciót indított a külföldön tanuló magyar diákokat tömörítő Hungarian Youth Association és lengyel partnere, a Federation of Polish Student Societies in the UK annak érdekében, hogy a brexit után drasztikusan megemelkedő brit egyetemi tandíjak ne jelenthessenek akadályt az Európai Unióban élő fiataloknak - írja a Forbes.

Egy olyan EU-s program létrehozásával tervezik mindezt elérni, ami fedezné az egyetemi tandíjakat, megélhetési költségeket, valamint az Erasmus+ helyébe léphetne az Egyesült Királyságban, miután az ország 2020. december 31-én az uniós oktatási programból is kilépett. 

A brexit előtt, az EU tiltotta az állampolgárság alapján történő diszkriminációt, ezért „hazai” tandíjstátusszal minősítette az EU-s diákokat. Rájuk is a 9250 fontos (körülbelül 4 millió forintos) tandíj vonatkozott, de miután Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, a tilalom feloldódott, és az újonnan „tengerentúli” státusszal minősített EU-s diákoknak egyetemtől függően évente akár 37 ezer fontos (16,5 millió forintos) tandíjat is fizethetnek.

A Hungarian Youth Association gyűjtése szerint az EU-s diákok még egy sor korábbi kedvezménytől esnek el, ezek:

  • kedvező diákhitel-konstrukció a brit kormány által, ami a Brexit előtt fedezte a tandíj teljes egészét
  • brit egészségügyi szolgáltatások igénybevétele, éves szinten 470 font (200 ezer forint)
  • diákvízum (350 font, körülbelül 150 ezer forint)

Az Egyesült Királyságba jelentkező magyar diákok száma 2011 és 2020 között töretlenül növekedett, összesen 268 százalékkal. Azonban a brexit óta folyamatos visszaesés tapasztalható. 2020-ban 1100 magyar diák jelentkezett az Egyesült Királyság valamely felsőoktatási intézményébe; közülük 705-en voltak sikeresek. 2021-re a magyar jelentkezők száma 450-re esett, míg a felvett jelentkezők száma 190-re csökkent.

A SaveEUStudents kampány petíciónak indult, amit a két szervezet közösen nyújtott be a Európai Parlament petíciós bizottságának. Október 25-ei ülésén összpárti támogatottsággal elfogadta a határozati javaslatot 30 támogató, 0 ellenző és 2 tartózkodó szavazattal, így a javaslatról az Európai Parlament is szavazni fog plenáris ülésén, várhatóan júniusban.

„Alapvetően aláírásokat lenne szükséges gyűjteni hogy egy petíció a bizottság elé kerüljön, azonban mi támogatókra találtunk az EPP és a szocialisták képviselői között, akik előrehozták az agendán a petíciót, a probléma fontossága miatt” – mondta Karagich Bálint, a HYA társalapítója a folyamatról. Ha elfogadják, egy átfogó EU–Egyesült Királyság hallgatói mobilitási program születik, ami fedezné az EU-s diákok tandíját és megélhetési költségeit, hozzájárulna a vízum- és utazási költségeihez, valamint a bevándorlási egészségügyi pótlékhoz, és ebben a törekvésben két magyar fiatal kulcsszerepet vállalt - további részleteket a Forbes oldalán olvashatnak.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.