Újabb jelentés készült a jogállamiság helyzetéről Magyarországon, az Európai Parlament (EP) szakbizottságának szavazása előtt álló határozati javaslat szerint a különféle uniós eljárások és lépések ellenére a magyar kormány fokozta erőfeszítéseit az uniós alapértékek aláásására - írja a Népszava. Az EP-képviselők ezért ismét arra készülnek, hogy felszólítsák a többi közösségi intézményt: vessenek véget az uniós normák elleni támadásoknak!

Addig ne hagyják jóvá az országnak járó közösségi támogatásokat, amíg fennáll az azokkal való visszaélés kockázata, és amíg a nemzeti hatóságok nem teljesítik a jogállamiság területén megfogalmazott brüsszeli ajánlásokat. Az EP azért döntött az új jelentés készítése mellett, mert a korábbi hasonló lépés, a Sargentini-jelentés óta az európai intézményekben nem halad a magyar kormány jobb útra térítése.

Összeállítója, a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield. A több forrás alapján készült szöveg hosszan sorolja a 2018 óta hozott aggályos kormányzati és parlamenti döntéseket a veszélyhelyzet határozatlan ideig történő meghosszabbításától a Kúria elnökének megválasztásán át a Pegasus kémprogram állítólagos felhasználásáig aktivisták, újságírók, ügyvédek és politikusok ellen. A jelentés azt javasolja, hogy a kormányközi EU Tanács állapítsa meg: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata.