Korábban a Népszava számolt be arról, hogy az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága október 27-én délelőtt vitát tart a budapesti SZFE- átalakítása kapcsán kialakult helyzetről. Az eszmecserére meghívták az intézmény új és régi vezetőségének egy-egy tagját, valamint a kormány és a hallgatói önkormányzat képviselőit, akik valamennyien elfogadták az invitálást.

A lap legújabb információi szerint a szakbizottsági ülésen fel fog szólalni Vidnyánszky Attila, az SZFE-t fenntartó új alapítvány kuratóriumának elnöke, György László, az alapító Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Upor László, az egyetem tanára és volt rektorhelyettese (a szenátus által megválasztott rektor, de a miniszter hónapokig nem nevezett ki), valamint Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese.

A meghívottak videokapcsolaton keresztül csatlakoznak a tanácskozáshoz, mivel a járvány kirobbanása óta vendégek csak rendkívüli esetekben kereshetik fel személyesen az EP-t - olvasható a Népszava cikkében.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a tanácskozáson mindkét fél képviselői elmondhassák a véleményüket. Az egyórásra tervezett vitában először a meghívottak kapnak szót, majd az EP politikai csoportjainak a képviselői. Az SZFE körüli fejlemények napirendre tűzését Romeo Franz német zöldpárti EP-képviselő kezdeményezte a kulturális bizottság szeptember végi ülésén - adta hírül a napilap.

Tízezres tömeg vonult október 23-án Budapest utcáin a felsőoktatás autonómiájáért, a szellemi szabadságért a SZFE hallgatóinak szervezésében. Az SZFE és a Titkos Egyetem elnevezésű összegyetemi szerveződés képviselői egyebek mellett arról beszéltek, hogy minőségi oktatásra csak autonóm intézményekben van lehetőség, ezért ki kell állni azok függetlensége mellett.