Az ECA mostani ellenőrzése egy kiterjedt vizsgálatsorozat egyik állomása volt, melyen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megfigyelőként vett részt. Az ECA munkatársai több újonnan csatlakozott tagállamban megvizsgálják a SAPS rendszer hatékonyságát, úgynevezett teljesítmény ellenőrzés keretein belül, melyet ősszel szabályszerűségi ellenőrzés követ.

Munkájukat Lengyelországban és Szlovákiában kezdték, ezek után érkeztek Budapestre, majd végül Bulgária és Románia támogatási rendszerét veszik górcső alá. Az SAPS rendszer hatékonyságát annak érdekében vizsgálják felül, hogy helyette az EU-ban teljes körűen bevezetésre kerüljön-e a közvetlen terület alapú támogatás (SPS) rendszere - adta hírül az ÁSZ hírportálja.

Az ellenőrzés 3 fő kérdéscsoportra terjedt ki. Az egyik a támogatások gazdaságosságának vizsgálata, a másik az agrárjövedelem alakulása. Figyelmet szenteltek arra, hogy mennyiben voltak hatással a támogatások a gyarapodásra. Azt is vizsgálták, hogy nincsenek-e visszaélések, ténylegesen azok kapják-e a támogatást, akik a gazdasági tevékenységet folytatják és nem csak a földterület tulajdonosai.

Az első héten olyan intézményeket és hivatalokat látogattak végig Budapesten, amelyek közreműködnek a terület alapú támogatási rendszer működtetésében és rendelkeznek azokkal az adatokkal, amik segíthetik az ellenőrzés sikerét. Ilyen helyszín volt többek között a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Agrárkamara és az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A második héten kedvezményezettekhez utaztak el az ország több pontjára, jártak Egerben, a Hortobágyon, Hajmáskéren, illetve Veszprémben. A végső kedvezményezetteknél főként kaszálókat, és legelőket ellenőriztek, mivel ezen területek esetében legnagyobb a kockázata annak, hogy a támogatást nem szabályszerűen használják fel.

Az Európai Számvevőszék auditorai a tapasztaltakkal elégedettek voltak. Az ellenőrzés eredményeként előzetesen megállapították, hogy Magyarországon hatékonyan működik a SAPS terület alapú támogatás rendszere, de végleges megállapításokat a két hónapon belül megküldendő jelentés-tervezet tartalmazza majd.